Klimat
Minskade utsläpp skapar förvirring kring klimatmålen
Publicerad: 16 oktober 2012, 06:39
Sveriges utsläpp minskade förra året. Men medan Naturvårdsverket säger att vi kommer att nå klimatmålen 2020 så hävdade Miljöpartiet igår att det kommer att ta 150 år.
Igår gick Åsa Romson och Helena Leander ut i en debattartikel i SvD och hävdade att det skulle ta 150 år att nå klimatmålen. De utgick från Sveriges utsläppssiffra för 2011 som idag presenteras av Naturvårdsverket.
När Naturvårdsverket själva släpper de preliminära siffrorna över Sveriges utsläpp av växthusgasre 2011 – 61,5 miljoner ton – betonar man däremot istället att Sverige kommer att nå de svenska klimatmålen. Man berättar att trenden innebär att Sverige kan klara det utsläppsminskningsmål riksdagen satt upp för 2020.
– Enligt den senaste prognosen från i vintras kan det vara möjligt att nå det målet, säger Naturvårdsverkets Maria Lidén till TT.
Att det inte kommer ta 150 år att nå målen, som Romson och Leander, berättade igår, beror förstås på att det handlar om olika mål. Romson och Leander talade om EU:s utsläppsmål för 2050 – där utsläppen ska ner 80 till 95 procent för vi ska kunna nå tvågradersmålet.
– Naturvårdsverket hänvisar till det svenska riksdagsmålet. Vi utgår från EU:s fastslagna mål för 2050 på 80 till 95 procent. Det är EU:s mål som är relevant då det är vad som krävs för att vi ska kunna nå tvågradersmålet, säger Åsa Romsons pressekreterare Sven Elander till Miljöaktuellt.
Sven Elander konstaterar att det svenska riksdagsmålet inkluderar cdm-projekt och dessutom exkluderar en stor del av näringslivet – alla som handlar med utsläppsrätter.
– Det svenska målet innehåller massor med luft och går inte i linje med det som klimatvetenskapen kräver för att vi ska nå tvårgradersmålet. Det svenska målet innebär i praktiken bara en minskning med 16 procent jämfört med 1990 års nivåer. Genom att köpa utsläppsrätter i andra länder får man det att se ut som att utsläppen minskar mer än de gör i praktiken.
Trots att Naturvårdsverket främst rapporterar att utsläppen minskar och att vi kan nå det svenska målet, så anser man också att nivåerna fortfarande är för höga om vi ska försöka uppnå de mer långsiktiga visionerna.
– Det är positivt att trenden återigen är på nedåtgående. Däremot är det viktigt att alla aktörer fortsätter arbetet med att minska sina utsläpp, för fortfarande är utsläppsnivåerna höga i förhållande till visionen om att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser 2050, säger Eva Thörnelöf som är chef för Analys och forskning på Naturvårdsverket.