Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Mirakelämnet som utmanar grafen

Publicerad: 7 februari 2011, 08:40

I framtiden är det varken kisel eller grafen som vi bygger energieffektiva kretsar av. Forskarna har nämligen hittat ett annat, bättre material.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGrafenGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Nyligen hävdade en IBM-forskare att grafen kommer att kunna ersätta den roll kisel har i dagens halvledarindustri. Lämpligt nog har forskare vid École polytechnique fédérale de Lausanne, EPFL, redan hittat en annan kandidat.

Molybdenit är ett i naturen vanligt förekommande material och har hittills använts vid ståltillverkning och som industriellt smörjmedel. Först nu har det visat sig att materialet också har oerhört gynnsamma egenskaper för användning inom elektronik.

– Det är ett tvådimensionellt material, väldigt tunt och enkelt att använda i nanoteknik. Det har en verklig potential för att användas i väldigt små transistorer, led-teknik och i solceller, berättar professor Andras Kis, en av forskarna bakom upptäckten.

Molybdenit sägs vara 100 000 gånger mer energisnålt i viloläge än kisel och har även det så kallade energimellanrum som krävs för att fungera som en effektiv transistor, vilket grafen saknar.

Anders Magnusson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.