Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Missa inte möjligheten med vita certifikat

Publicerad: 23 mars 2018, 11:08

Sverige har än så länge undvikit vita certifikat, skriver Ola Månsson.

Foto: Sveriges Byggindustrier

DEBATT ENERGIEFFEKTIVISERING Så kallade vita certifikat innebär att ett krav läggs på energileverantören att se till att energin används effektivt. Det behöver Sverige införa för att nå målet om noll nettoutsläpp år 2045, skriver Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.


Den svenska energikommissionen har satt nationella mål där vi tillsammans ska uppnå 50 procent effektivare energianvändning jämfört med 2005. Vi ska år 2040 ha ett 100 procent förnybart elsystem och år 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Det är utmanande men nödvändiga målsättningar. Tyvärr har ingen gjort tillräckligt mycket än för att vi skall klara dessa klimatmål.

Den 28 februari kom den fösta delrapporten från utredningen som regeringen tillsatte under sommaren 2017 med uppgift att undersöka hinder och ta fram lösningar för energieffektivisering, småskalig elproduktion och ellagring. I rapporten finns ett kapitel om så kallade vita certifikat. Vita certifikat innebär att ett krav läggs på energileverantören att se till att energin används effektivt.

Dessa certifikat skulle kunna vara det verktyg som Sverige behöver för att få rörelse i rätt riktning. Med vita certifikat vänder vi på incitamenten. Istället för att hela ansvaret för energieffektiviseringen ligger på konsument och fastighetsägare läggs en del på de energiproducerande företagen. På så sätt riktas deras intresse på nyttan som kunden får av sin energileverans – och inte bara på energiförsäljningen.

Tyvärr tar inte utredningen ställning till huruvida Sverige borde införa vita certifikat. EU-kommissionen har uppmanat Sverige att införa vita certifikat eller motsvarande. Men i EU:s direktiv finns en möjlighet att frångå kravet om man kan visa att man sparar lika mycket genom andra styrmedel. Den vägen har Sverige valt än så länge.

Det tycker vi är synd. I Sverige finns det 3,1 miljoner fastigheter som står för 50 procent av dagens elanvändning. Här måste och kan en viktig del i energieffektiviseringen ske. En av de mest kostnads- och energieffektiva insatser man kan göra i en fastighet är att samordna befintliga anläggningar. Enligt förhandsuppgifter från RISE sparar man generellt 20 procent energi bara genom att samordna till exempel värme- och kylsystemen.

Tyvärr är efterfrågan bland byggherrar, fastighetsägare och andra beställare inte tillräckligt stark. Det finns flera skäl till det men nu måste Sverige våga prova nya vägar. Införandet av rätt utformade vita certifikat skulle kunna skapa ett intresse för energieffektiviserande åtgärder och bli mer långsiktigt eftersom det är förenligt med EU:s regler för statsstöd. Dessutom kan det vara en metod för att få till faktiska besparingar både i pengar och miljö samt främja klimatsmart teknikutveckling.

Att införa vita certifikat skulle vara ett tydligt tecken till marknaden om betydelsen av energieffektiviseringar och samtidigt ge aktörerna verktyg att arbeta praktiskt med installation av klimatsmarta lösningar. Då skulle vi kunna nå målet om att inte ha några nettoutsläpp 2045.

Ola Månsson, vd Installatörsföretagen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.