Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Missen med Miljöpartiets miljöpolitik

Publicerad: 4 maj 2018, 05:40

Det är inte misslyckad miljöpolitik som gör att Miljöpartiet är på väg att åka ut ur riksdagen. Partiets fyra år i regeringen har lett till genombrott i flera viktiga frågor. Men väljarna sviker och det kommer inte det nya valmanifestet ändra på.


När Miljöpartiet i går fick breda ut sin kommande politik i en helsida i Dagens Nyheter var det mest konkreta miljöbeskedet en skatt på importerat fulkött. Överanvändning av antibiotika är en viktig fråga i sig, men i sammanhanget en ganska smal åtgärd. Och partiets kombination av visioner om ett utopiskt samhälle och smala styrmedel har blivit något av ett signum. Det presenterade valmanifestet kommer därför inte lösa Miljöpartiets imageproblem, snarare befäster det bilden av ett parti som siktar för högt och samtidigt är otydligt.

Men att Miljöpartiet i princip sedan regeringstillträdet har fått kämpa för sitt anseende är faktiskt orättvist. Visst har de förlorat flera hjärtefrågor, som Bromma flygplats, förbifart Stockholm, försäljningen av Vattenfalls brunkol och inte minst integrationspolitiken. Men den summering av den senaste mandatperiodens miljöpolitik som vi presenterar i det kommande numret av tidningen Aktuell Hållbarhet visar på flera genombrott där Miljöpartiet till stor del varit drivande.

Utöver rekordstora budgetar inom miljöområdet har regeringen lyckats få till två partigränsöverskridande uppgörelser – det klimatpolitiska ramverket och energiöverenskommelsen. Något som skapat långsiktiga förutsättningar för näringslivet, nya resurser för myndigheter och lagt grunden för Sverige att leva upp till Parisavtalet.

10 000-kronorsfrågan för Miljöpartiet är därför hur de ska få väljarstödet tillbaka. Om inte realpolitik räcker måste något annat till. För partiet skulle, om inte annat, hoppet kunna ställas till nästa generation, det vill säga ungdomsförbundet. Men dess reaktioner på det nya valmanifestet skickar inga signaler om nytänkande. Hanna Lidström och Axel Hallberg, språkrör för grön ungdom, fokuserar i en kommentar till valmanifestet i tidningen ETC på att de vill skärpa moderpartiets ambitioner och föra in konsumtionsbaserade utsläpp i Sveriges utsläppsstatistik. Inte mycket till skärpning med tanke på att Miljöpartiet vill införa etappmål för minskning av konsumtionens klimatpåverkan. För partiets framtid innebär det att ungdomsförbundet inte kommer med någon väsentlig förändring.

Nu brottas alltså Miljöpartiet inte bara med att bevisa sin regeringsduglighet utan kämpar för sin existens. Hälften av de 25 riksdagsledamöterna ställer inte upp för fortsatt riksdagsarbete efter valet i höst och Miljöpartiet har ersatt Vänsterpartiet som den stora hackkycklingen i det rödgröna blocket.

Daniel Boman
redaktör, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.