Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Missen som kan ha förvärrat oljeolyckan vid Tjörn

Publicerad: 27 september 2011, 06:16

Dubbla system kan ha orsakat förseningen av åtgärder mot oljekatastrofen vid Tjörn.


Ämnen i artikeln:

HavOljaOljeutsläpp

Danska myndigheter skickade flera meddelanden till den svenska kustbevakningen om oljeläckaget utanför Jylland. Saken är att de rapporterade olyckan via det nya larmsystemet Safe Sea Net. Safe Sea Net är ett nytt informationssystem som drivs av EU och som gjordes tillgängligt i Sverige förra hösten. Enligt Dagens Nyheter använder den svenska Kustbevakningen emellertid fortfarande främst det gamla systemet Pollution Report.

Exakt vad orsaken var till att larmet inte nådde svenska myndigheter har än så länge inte utretts. Kustbevakningen vill emellertid påpeka att det är oklart att man kunnat agera annorlunda, även om man fått informationen tidigare med tanke på det rådande hårda vädret vid olyckan.
– Nu måste vi utreda internt om det gjorts något misstag, men det är inte säkert vi hade kunnat agera annorlunda med tanke på det rådande vädret, säger Bernt Stedt, chef för Kustbevakningens miljöräddningsenhet till TT.

När
Bernt Stedt ställs inför frågan om den svenska Kustbevakningen inte läst danskarnas meddelande i Safe Sea Net, kan han inte ge något svar.
– Jag vågar inte svara på det. Det kan också vara så att man läst och bedömt att inte göra någon åtgärd, informationen var knapphändig, säger han till TT.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

HavOljaOljeutsläpp

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.