Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Missen som sabbar elmätaravläsningen

Publicerad: 27 Augusti 2009, 08:52

Emc-störningar från exempelvis lågenergilampor stör ut fjärravlästa elmätare. Gränsvärdena som ska förhindra problem missar målet helt.


Ämnen i artikeln:

Elmätare

Fjärravlästa elmätare kan störas av lågenergiprodukter som lampor, energisnåla datorer och tv-apparater. Flera elbolag har så kallade emc-problem(elektromagnetisk kompabilitet) med fjärravläsningen, däribland Umeå Energi, enligt Västerbottens-kuriren.

– Det som orsakar störningarna är de övertoner och högfrekventa störningar som uppstår vid spänningsomvandling i till exempel en lågenergilampa och som överlagras på elnätet, säger Matz Tapper, teknikansvarig på Svensk Energi.

Umeå Energi löser problemet med att efterinstallera filter som tar bort störningarna i de 55.000 elmätare bolaget installerat för 80 miljoner kronor.

Det finns regler för hur mycket ”skräp” elektronik som ansluts till elnätet får skapa. Trots det har det alltså uppstått problem vid fjärravsläsning av elmätare.

– Just nu är det lite vilda västern, det finns gränsvärden för olika produkter så att de inte ger störningar men inte i de frekvensområden som elmätarna jobbar i, säger Henrik Olsson, elinspektör på Elsäkerhetsvrket.

Det finns med andra ord inget regelverk som skyddar elmätarna i dagsläget.

– Man har uppmärksammat det här nu och det finns förslag till standardiseringsarbete, säger Henrik Ohlsson.

Att ta fram en standard är inte gjort i en handvändning och Henrik Ohlson tror att det kan ta flera år innan en Europa-standard finns på plats.

Sammanlagt uppskattar Svensk Energi att investeringen i totalt 5,2 miljoner fjärravlästa elmätare kostat mellan 10 och 15 miljarder kronor. Samtliga mätare behöver inte åtgärdas, mätare som använder radio- samt mobilnäten förekommer också.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Elmätare

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.