Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Missnöjt slakteri tvärstoppar matleverans till djurparksvargar

Publicerad: 16 Februari 2012, 09:18

Lokala påtryckningar får djurparker att tveka om deltagande i vargprojekt, skriver SvD.


Ämnen i artikeln:

Vargfrågan

Efter påtryckningar från vargmotståndare sade Orsa Björnpark nej till utsättning av vargvalpar till vilda vargflockar. Nu har Delsbo slakteri tagit beslut om att omedelbart avbryta alla leveranser till Järvzoo. Tidigare har slakteriet skänkt tio ton slaktavfall per år, rapporterar SvD.
‒ Det är av solidaritetsskäl med våra leverantörer. En del av dem sitter på pass hela nätterna för att skydda sina djur mot björn och varg, och samtidigt backar vi upp Järvzoo med gratis foder, säger Bengt Eriksson, vd för Delsbo slakteri.

Slakteriets ställningstagande gör Järvzoo tveksamma till att delta i regeringens planer på att placera ut vargvalpar i det fria. Även Skansen är tveksamma. I övrigt är flera djurparker försiktigt positiva eller avvaktar ett centralt beslut från Svenska djurparksföreningen, enligt SvD.
‒ Vår policy är att vi är beredda att samarbeta med staten, men förbehållet är att valparna fredas så att de kan fortplanta sig och att den lokala förankringen finns där. Men det som hänt Järvzoo är ett konkret exempel på bristande lokal förankring, säger Mats Höggren, ordförande för Svenska djurparksföreningen.

Nyligen rapporterade vi om markägare och jakträttsinnehavare som kan stoppa utplaceringen av vargvalpar. Läs mer här.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

Vargfrågan

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.