Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Misstanke om jäv kan leda till prövning i HD

Publicerad: 23 Februari 2011, 13:01

SGU-konsulten tjänade över en miljon kronor på att jobba med Nordkalks ansökan för ett kalkbrott på Gotland. Samma tjänsteman var sedan med om att formulera myndighetens remissvar. Ett klart fall av jäv, anser JO. Nu begär föreningen Ojnareskogen resning i Högsta domstolen.


Ämnen i artikeln:

Nordkalk

Det finska företaget Nordkalk fick i fjol tillstånd av Miljööverdomstolen att bygga ut sitt kalkbrott på norra Gotland. Men Justitieombudsmannen (JO) menar att en expert från SGU varit jävig när han arbetat på uppdrag av Nordkalk i samma ärende.

JO konstaterade i december att SGU:s statsgeolog arbetat som konsult under prövningen av kalkbrottet. Samma person var med om att skriva SGU:s remissvar i ärendet. JO skriver att tjänstemannen uppträtt i dubbla roller och att jäv förelegat.

Efter JO:s kritik har För
eningen Ojnareskogen begärt resning i Högsta domstolen. Enligt dem framgår det tydligt att Miljööverdomstolen förlitat sig på SGU:expertens bedömningar av hydrologiska förhållandena och risker för näraliggande naturområden.

Något som kan ha påverkat deras beslut att säga ja till det utvidgade kalkbrottet.

Högsta Domstolen har tidigare sagt nej till en resningsbegäran från Föreningen Ojnareskogen – i ett ärende som handlade om samlad rättsprövning. Nu vill domstolen att Nordkalk bemöter de nya uppgifterna om jäv.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Nordkalk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.