Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Missvisande studier om hormonstörande medel

Publicerad: 24 januari 2014, 11:47

Studier har tidigare visat att de flesta människor har det hormonstörande ämnet bisfenol A i blodet. Men resultat från en ny studie som Livsmedelsverket presenterar idag indikerar att tidigare tester kan ha varit kontaminerade.


Ämnen i artikeln:

Bisfenol ALivsmedelsverket

Studier har tidigare visat att bisfenol A, ett ämne som antas vara hormonstörande, tas upp av människokroppen. Men i en ny rapport från Livsmedelsverket skriver forskarna att tidigare tester, där man hittat ämnet i blodet på människor, förmodligen varit kontaminerade. Det rapporterar Sveriges Radio.

Bisfenol A finns lite överallt, bland annat i kvitton, vissa plastflaskor och lådor för matförvaring. Tidigare studier har visat att de flesta människor har bisfenol A i blodet men i Livsmedelsverkets nya rapport konstaterar forskarna att de prover som tidigare gjorts förmodligen varit förorenade med bisfenol A från mätutrustning eller damm. I den nya studien har man testat 208 förstföderskor och här har man inte hittat några mätbara nivåer av bisfenol A.

Bo Jönsson är professor i miljömedicinsk kemi vid Lunds Universitet. Han säger till Sveriges Radio att förorening av prover vid studier av bisfenol A är vanliga, framförallt när man testar blod som fått koagulera. Han menar att väldigt få studier utförts under så noggrann kontroll som Livsmedelsverkets nya undersökning.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Bisfenol ALivsmedelsverket

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.