Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

MIT utvecklar självläkande solceller

Publicerad: 6 september 2010, 04:59

Forskare på MIT har utvecklat en syntetisk kloroplast som kan användas för att återställa skadade solceller.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

I utvecklingen av solceller försöker forskarna ständigt att efterlikna naturens egna metoder. Växter omvandlar mycket effektivt ljus till energi, och återvinner dessutom sina proteiner så ofta som var 45:e minut för att motverka att solljuset bryter ner bladen. Denna reparationsmekanism gör att växter kan dra full nytta av solens energi utan att förlora effektivitet över tiden.

Nu har ett forskarteam från Massachusetts Institute of Technology (MIT) skapat en syntetisk, självaggregerande kloroplast som kan brytas ner och återskapas upprepade gånger. Tanken är att kloroplasten ska användas för att återställa skadade solceller.

För att återskapa växternas unika regenerativa förmåga så har forskarna tagit fram en ny uppsättning av självaggregerande molekyler, som använder fotoner för att frigöra elektroner i form av elektricitet. Systemet innehåller bland annat kolnanorör som leder elektriciteten bort från cellerna, syntetiska fosfolipider för strukturellt stöd och andra molekyler som självaggregerar till ”reaktionscenter” som interagerar med inkommande fotoner för att frigöra elektroner, skriver Popular Science.

Under vissa förutsättningar kan de olika kemiska föreningarna samla sig till enhetliga strukturer lämpliga för att skörda solenergi. Men om man tillsätter ett ytaktivt ämne kan strukturerna brytas ner till en lösning bestående av nanorör, fosfolipider och andra molekyler. Genom att pressa denna lösning genom ett membran för att avlägsna de ytaktiva ämnena, kan de olika delarna återsamlas till fungerande solceller igen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.