Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

MIT vill göra oss till bättre berättare

Publicerad: 26 november 2008, 08:26

Med ett dussin olika projekt hoppas MIT kunna revolutionera berättandet i filmer, virtuella världar och mellan enstaka personer.


Med ett bidrag på 25 miljoner dollar från ett filmbolag tänker MIT starta ett nytt center vid namn Center for Future Storytelling och som namnet antyder är målet att använda ny teknik för ta kunna skapa berättelser på nya sätt.

Även om det är ett filmbolag som ligger bakom så tänker de tre MIT-forskarna som ska leda centret inte begränsa sig till projekt som kan användas av filmindustrin. Bland det dussintal projekt som ska drivas av centret finns bland annat Everything Tells A Story där vardagsobjekt som datorer, mobiler och kylskåp ska kunna skapa en sorts dagböcker över vad som hänt dem under dagen. Något som sedan kan användas av de som vill kunna berätta om sin dag ur ett annat perspektiv.

Ett annat projekt kallas Nexi. Det är en social robot som ska kunna uttrycka känslor med ansiktsuttryck som en människa och därmed kunna berätta historier på ett mänskligt sätt. Kanske en framtida barnvakt för de lata, men egentligen är roboten till för att visa att robotar kan användas som skådespelare i filmer utan att man behöver animera dem.

Sedan kommer det också att finnas en rad mer ”jordnära” projekt om hur man kan blanda riktiga och animerade karaktärer i filmer på effektivare sätt, holografiska TV-system och kameror som på något sätt ska ge helt nya möjligheter till filmskaparna.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev