Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Möbeljätten satsar på urban odling

Publicerad: 6 december 2017, 12:34

Ikea har inlett ett test med inomhusodling av kryddor och grönsaker. Om projektet faller väl ut vill möbeljätten gå vidare och se om det finns möjlighet att bli självförsörjande på grönsaker.


Projektet som inleddes under onsdagen på koncernens globala mötesplats Hubhult i Malmö kommer till än början att innebära att Ikea odlar grönsaker till personalrestaurangen i Hubhult. Om projektet faller väl ut vill Ikea skala upp för att så småningom bli självförsörjande på grönsaker. Aktuell Hållbarhet ringde upp Catarina Englund, Sustainability Innovation Manager på Ikea-koncernen för att höra lite mer om odlingsprojektet.

Varför gör ni det här?
– Mat är en viktig del av Ikeas verksamhet. Totalt utgör mat ungefär 5 procent av Ikeas globala omsättning. Därför har vi tittat på innovativa lösningar för en mer hälsosam, hållbar matproduktion. Tanken är att vi ska börja i liten skala för att lära oss tekniken och se hur vi blir mest effektiva på liten yta. Vi vill också inspirera både våra medarbetare men också våra besökare att leva ett mer hållbart liv.

Vad finns det för fördelar med att odla på det här sättet?
– En ökad global befolkning med 10 miljarder människor 2050 kommer att kräva att vi producerar livsmedel på nya sätt om vi vill att det ska räcka till alla. En annan anledning till att satsa på den här typen av odling är att 30 procent av den globala matproduktionen blir avfall idag. Det kan man undvika om man odlar i anslutning till de platser där livsmedel produceras. När man odlar på det här sättet behövs ingen jord, man kan odla inomhus, på höjden, något som innebär att man kan använda ytor som inte används annars, exempelvis källarlokaler och vindar. Man kan få ut stor produktion på liten yta, dels för att man odlar på höjden och dels för att man har perfekta odlingsförhållanden.

Kommer ni sälja odlingsutrustningen i era varuhus?
– Vi säljer ju redan odlingsset med belysning i mindre skala. Men det här testet gäller om vi kan bli självförsörjande med grönsaker till våra personal- och kundrestauranger.

Urban odling innebär att man odlar vertikalt, på höjden, inomhus. Vertikal odling kräver upp till 98 procent mindre vatten än traditionell odling. Grödorna växer upp till 3 gånger snabbare och kräver inga bekämpningsmedel.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.