Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mobil-TV slog inte? Konstigt?

Publicerad: 1 december 2008, 07:24

Tillverkare, leverantörer och operatörer funderar som bäst på varför mobil-TV inte blev något.


Computer Sweden tog i en artikel 28 november upp problemet med bristande standarder, avsaknad av fungerande intäktsmodeller, brist på sändarfrekvenser, med flera grejor som är av rent administrativ art, alltså ren politik som slipsknuttarna kan diskutera sig ifrån om de bara vill ha användarnas pengar. Men operatörerna har inte märkt något särskilt intresse från slutkunderna.

Får en tekniker försöka gissa sig till roten på problemet?

Kan det bero på att bilden knappt syns i solljus? Kan det bero på det absurda med att hålla upp en bildskärm framför sig överallt man går? Vem vill sitta och titta på en flimrig, hackig bild i tunnelbanan, som dessutom försvinner när tåget går in i en tunnel eftersom bärvågen inte räcker dit?

Det är helt omöjligt att gå runt på stan och titta på TV. Man krockar med saker och personer. Den där soliga bilden av en glad flicka som sitter i parken och tittar på TV existerar inte i verkligheten. Dagens ungdomar är på språng, går omkring, åker bil eller tunnelbana, och är inomhus och shoppar. Lyssna på musik kan man göra utan vidare oavsett var man befinner sig, men ständigt hålla upp en liten bildskärm framför ansiktet är i princip omöjligt.

Av samma anledning kommer bildtelefoni inte att bli något. I vilket fall som helst inte med dagens metod med en liten kamera i mobiltelefonen. Ingen sitter frivilligt med telefonen en halvmeter framför ansiktet och konverserar och betalar extra mycket för nöjet, när det finns enklare grejor, som helt vanliga headset.

Kan 38 miljoner japaner ha fel?

Nej. Mobil-TV, med de fel det har, går tydligen väldigt bra i Japan och Sydkorea för där är det gratis att titta. Oavsett hur uselt utbudet är, hur flimrig och svagsint bildskärmen är, kan man tåla det när utbudet är gratis. Tycker man inte om det går det bra att bara stänga av om det ändå inte kostar något.

http://computersweden.idg.se/2.2683/1.196156/mobil-tv–succ%C3%A9n-som-kom-av-sig

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev