Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Mobilen – ett hot mot världens bin

Publicerad: 18 Maj 2011, 06:58

Ny forskning visar att mobiltelefoner kan störa binas förmåga att kommunicera med varandra.


Miljöaktuellt har tidigare rapporterat om FN:s miljöprogram, UNEP, som varnat för den ökade dödligheten bland världens bin. På sina håll har så mycket som 85 procent av lokala populationer försvunnit. Ett gigantiskt problem, inte minst eftersom så mycket som 90 procent av all världens mat kommer från knappt 100 olika sorters grödor, där 70 pollineras av bin.

I dag skriver Sydsvenskan om nya forskarrön från Schweiz teknologiska institut. Länge har det ansetts att bekämpningsmedel och parasiter hört till de största hoten mot bisamhällena. Men även mobiltelefonen ser nu alltså ut att vara en bidragande faktor till omfattande bidöden.

I nästan hundra olika försök placerade de schweiziska forskarna ut mobiltelefoner i nära anslutning till bikuporna. Det hela resulterade enligt Sydsvenskan i att bina blev oroliga och betedde sig underligt.

Förmodligen är det mobilernas elektromagnetiska signaler som påminner om binas egen kommunikation. Följden blir att många bin inte återvänder till kupan, andra börjar svärma eller fly, utan någon egentlig anledning.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.