Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Mobilen gör råttor glömska

Publicerad: 4 December 2008, 07:53

Råttor som regelbundet utsätts för mobilstrålning får sämre resultat i minnestester.


Råttor ska vara försiktiga med att prata för mycket i mobilen. Så skulle man lite raljerande kunna beskriva resultatet av den forskning som ligger till grund för Henrietta Nittbys doktorsavhandling som läggs fram vid Lunds universitet 6 december.

I sina tester har Nittby utsatt råttor för mobilstrålning två timmar i veckan under drygt ett år. Resultatet blev att de som utsatts för strålningen fick sämre resultat i minnestester än råttor i en obestrålad försöksgrupp.

Testerna gick till så att råttorna släpptes ner i en låda där fyra objekt fanns monterade. De första två gångerna var det helt olika objekt i lådan. Den tredje gången genomfördes själva testet och då fanns det en blandning av objekt från de två först tillfällena.

Kontrollråttorna var då mer intresserade av objekten från det första tillfället vilket kan tyda på att de var intressantare eftersom råttorna inte sett dem på länge. Råttorna som utsatts för mobilstrålningen var lika intresserade av alla saker och verkade inte komma ihåg några objekt bättre än andra.

Exakt vad det här beror på är inte helt klart. Nittby och hennes handledare professor Leif Salford misstänker att det beror på att mobilstrålningen på något sätt påverkar blod-hjärnbarriären som ska hindra ämnen som cirkulerar i blodet från att tränga in i hjärnan. Tidigare försök visar nämligen att proteinet albumin läcker ut i försöksdjurens hjärnvävnad när de utsätts för mobilstrålning.

Än så länge rör det sig som sagt om djurförsök så det går inte att definitivt säga någonting om hur människor påverkas av mobilstrålning, men det är i alla fall ytterligare ett steg mot att förstå hur mobilstrålning kan påverka biologisk vävnad.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.