Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mobilladdaren som sänker utsläppen

Publicerad: 5 november 2009, 05:46

En mycket seg och utdragen maktkamp har fått sin lösning. Någon förlorade och någon vann. Nästan.


En överenskommelse i GSMA, en operatörssammanslutning inom International Telecommunication Union (ITU) har gjort det möjligt för alla mobiltelefontillverkare att utrusta sina telefoner med laddmöjlighet via mikro-USB. Avtalet kallas Universal Charging Solution (UCS).

Avtalet kräver inte att alla telefoner ska fungera så, bara att tillverkaren har möjlighet att göra så om han skriver på avtalet. Sony Ericsson säger att de dock tänker släppa en universalladdare under 2010, en laddare som aldrig ska behöva bytas. Sony säger dock ordagrant att de ska skicka med en universalladdare med alla nya produkter som släpps – vilket alltså skulle motverka syftet. Någon sorts rabatt vore kanske lämplig för de kunder som väljer att köpa telefon utan laddare.

Hittills har de flesta stora tillverkare skrivit på, som just Sony Ericsson, men även Nokia, Qualcomm, Samsung, HTC, LG, 3 osv.

Målet med UCS är att det ska tillverkas cirka 50% färre laddare per år. Utöver den universella anslutningen ska universalladdarna också hålla 50% lägre tomgångseffekt än dagens laddare och på det sättet spara energi, för håll med om att de flesta helt enkelt bara lämnar laddaren i vägguttaget när telefonen är färdigladdad.

Egentligen eliminerar detta alla framtida mobilladdare eftersom man lika gärna kan ladda mobilen från PCn. Sannolikt blir resultatet av överenskommelsen att inga mobiltillverkare kommer att skicka med laddare i framtiden, vilket eventuellt får ses som en fördel. Att eliminera 100 % av alla laddare vore förståss allra bäst.

Resultatet, som det är tänkt, blir att tillverkningsindustrin kommer att släppa ut 13,6 miljoner ton mindre växthusgaser och eliminera de ungefär 51.000 ton laddare som blir över varje år.

Här kan du läsa mer om GSMAs avtalsförslag UCS:

http://gsmworld.com/our-work/mobile_planet/universal_charging_solution.htm

Vidare förväntar sig GSMA-organisationen att laddare för mobiltelefoner som inte ansluts till 230 volt, kommer att genera en omsättning på 2,3 miljarder dollar det kommande året. Då handlar det mest om solcellsladdare, solcellsdrivna telefoner, och huvudsakligen i utvecklingsländerna, som en del av GSMAs program Green Power for Mobile (GPM).

www.gsmworld.com/newsroom/press-releases/2009/4041.htm

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.