Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Mobilskal hade olagligt höga halter av skadliga kemikalier

Publicerad: 3 Mars 2016, 09:57

Mobilskalet från Mobello innehöll för höga halter av kemikalien SCCP och nu ska Kemikalieinspektionen stoppa försäljningen.

Ett test visar att två företag i Sverige har sålt mobilskal med olagligt höga halter av kortkedjiga klorparaffiner, ett ämne som är cancerframkallande och reproduktionsstörande.


Av de tolv mobilskal som Icakuriren har testat innehöll två olagligt höga halter av kortkedjiga klorparaffiner, SCCP, och även höga halter av ftalaten DEHP som EU anser vara ett särskilt farligt ämne. Halten av SCCP var upp till tre gånger över det tillåtna gränsvärdet. Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstad universitet, tycker att resultatet är allvarligt.
– Ftalater som läcker från mjukgjord plast kan kopplas till neurologiska funktionshinder gällande intellektuella funktioner och beteende, reproduktionsstörningar och även astma och luftvägsbesvär, säger han i ett uttalande.

Mobilskalen med för höga halter av SCCP säljs av företagen Glitter och Mobello. Efter Icakurirens test kommer nu Kemikalieinspektionen att omgående kontakta Glitter och Mobello och kräva att de slutar sälja produkterna.

Läs mer här.

Martina Frisk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.