tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mobilt polisstöd på UMTS och TETRA

Publicerad: 8 januari 2009, 05:52

Polisen söker data i fält över flera kanaler.


Mobilt Operativt Polisstöd, eller MOPS är ett ännu inte helt färdigt system som ger polismannen trådlös anslutning via mobiltelefon till polisens olika databaser, som person-, fordons- och körkortsregister, och en möjlighet att kunna söka efter passbilder för att snabbare kunna identifiera personer ute på fältet.

Det andra användningsområdet är avrapportering, en nog så viktig bit som patrullen helst ska slippa åka in till stationen för att klara av. På sikt ska polisen kunna avrapportera och sköta bötfällning på plats med hjälp av den nya tekniken. Registerslagningar har tidigare krävt ett radiosamtal till kommunikationscentralen och alltså tagit upp tid för ledningen, men det var så det fungerade på den analoga tiden. För att kunna identifiera personer via passbilder fick man vanligen åka in till stationen.

Det är konsultbolaget Know It i Stockholm som arbetat sedan 2007 på att ta fram en infrastruktur och säkerhetskrav för att kunna överföra hemligt polisdata över det öppna mobiltelefonnätet. Sedan i juni 2008 har en provverksamhet pågått i åtta län och de 30 poliser som provat är nöjda.

Poliserna använder en helt vanlig mobiltelefon, en Nokia, som är uppkopplad mot fyra av polisens register i fyra menyer och Groupwise. Groupwise står för e-posten.

Vän av ordning undrar varför man inte använder myndigheternas digitala radionät Tetra (Rakel) till detta och det ska man mycket riktigt göra. Infrastrukturen för detta är på gång.

Anledningen till att det blivit mobilnätet i första hand är att hastigheterna är mycket större än på Tetranätet, åtminstone inne i storstaden. Tetra kan ge cirka 57 kbps medan UMTS kan komma upp i 350 kbps eller mer beroende på belastning. Specifikationen för Tetra 2 medger realtidsvideo vilket innebär betydligt högre datakapacitet än 57 kbps, men ännu så länge klarar Rakelnätet inte Tetra 2.

Nu kan man kanske tycka att en sida med personuppgifter inte kan bli så många hundra tecken, men så fort det blir passbilder inblandade, ökar datamängderna.

Tyvärr lider mobilnätet av att Polisen inte är ensamma på det. Som Västeråspolisen sa till mig i en intervju: ”Det första som händer vid en olycka och några reportrar och lite allmänhet kommer dit är att mobilnätet storknar och då får alla spärrton. Då kan polisen inte jobba.” Nätet kan alltså blockeras.

Det kan inte Tetra. Västeråspolisen hade minsann provat med alla tillgängliga radioapparater men inte lyckats mätta sitt nät. Den andra anledningen till att Västeråspolisen gillade Tetra var att man förhoppningsvis kunde bli av med eller åtminstone radikalt minska sina mobilräkningar.

Det är positivt att Polisen tar allt mer modern teknik i bruk för att i möjligaste mån röja undan sin egen byråkrati. Det vore ju tråkigt om en av de största teknikinsatserna någonsin i Polisens sambandshistoria, Rakelnätet, skulle visa sig vara för trångt redan innan det ens kommit i bruk i hela landet. Vi bevakar detta löpande.

Det är bara att inse att Tetra är en standard på uppgång. Det faktum att man använder sig av ett öppet protokoll (IP) och öppna standarder gör att alla tillverkare kan vara med och konkurrera med kompatibel utrustning. Järnvägsbolag, flygplatsförvaltningar, brandkårer och polismyndigheter i hela världen kan inte ha fel, helt enkelt.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev