Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Mobilvibrationer kan bli dövas nya öron

Publicerad: 3 Mars 2009, 08:01

Taktila hjälpmedel för döva har funnits länge. Men varför inte använda darrande mobiltelefoner för att göra dem billigare och bättre?


Att läsa på läpparna är för många döva den enda metoden att uppfatta tal. Kostnaden för snäckimplantat gör operationen otillgänglig för många i stora delar av världen. Metoden, i sin enkelhet dras med brister, exempelvis svårigheten att uppfatta skillnader mellan konsonanter som ”p” och ”b”.

Problemet angrips nu av en grupp forskare på MIT som sneglar på att utnyttja smarta mobiltelefoner för att få fram billigare hjälpmedel, rapporterar MIT News. Gruppen utvecklar bland annat programvara som ska vara kompatibel med telefoner för att de ska kunna utgöra ett diskret hjälpmedel för döva.

– Vem som helst med en smartphone har mycket av det som krävs för att köra programmet, inklusive en mikrofon, digital signalomvandlare och ett enkelt vibrationssystem, säger Ted Moallem, en av studenterna bakom projektet på MIT’s Research Laboratory of Electronics.

Principen för det taktila hjälpmedlet är att de översätter ljud till vibrationer. Användaren lär sig, vid behov, skilja på innebörden av olika vibrationsmönster. Hjälpmedel baserade på principen har funnits länge och ett av målen för MIT-forskarna är signalprocessering som skräddarsydda för att taktila hjälpmedel ska förenkla läppläsning.

Ett delprojekt har varit att vilka frekvenser som bäst uppfattas av hud. Medan örat kan höra upp till 20.000 hertz fungerar frekvenser under 500 hertz bättre för receptorer i huden. Med hjälp av laboratorieutrustning har Ted Moallem testat försökspersoners förmåga att uppfatta vibrationsmönster med tre fingrar samtidigt.

I sin nuvarande form finns prototyper avsedda att bäras runt halsen eller att hålla i handen. När programvaran för signalprocessering är färdigutvecklad kan den implementeras i mobiltelefoner, menar man på MIT.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.