tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Möbler och trägolv av stulet virke säljs i Europa

Publicerad: 13 maj 2013, 09:42

Skogarna i ryska Fjärran Östern hotas av en omfattande olaglig avverkning. Det stulna virket går till största delen till tillverkare av möbler och golv i Kina och vidareexporteras ofta till Europa och USA visar en ny rapport från WWF.


– En mycket stor del av exporten från ryska Fjärran Östern går till kinesiska tillverkare av träprodukter som möbler och golv. Produkter som ofta exporteras vidare till bland annat EU. Även Sverige har en omfattande import av träprodukter, speciellt möbler från Kina, säger Per Larsson, expert på skog och handel med träprodukter på WWF.
I mars i år infördes en ny lagstiftning inom EU, den så kallade timmerförordningen, som förbjuder import av träprodukter som innehåller olovligt virke. Samt kräver att företag vidtar åtgärder för att minska risken för att handla med sådana produkter.
Den illegala avverkningen förstör den viktiga livsmiljön för den sibiriska tigern och dess bytesdjur. För stor avverkning begränsar tillgången på exempelvis ekollon som är den huvudsakliga födan för bytesdjuren. Forskarna uppskattar att det idag endast finns omkring 450 sibiriska tigrar kvar i det vilda.
WWF:s granskning av ryska tullens uppgifter visar att två till fyra gånger så mycket ek exporterades vissa år under 2000-talet jämfört med den tillåtna och lagliga avverkningen i regionen. Exempelvis år 2008-2009 var den tillåtna mängden virke att skörda 324 m3 men det skördades så mycket som 1 355 m3. Det innebär att en mycket stor del av exporten var illegalt avverkat virke som har stulits. Vidare visar rapporten att bara ett fåtal av de fall av olaglig avverkning som upptäcks leder till åtal.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev