Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Modebranschen måste bli bättre på att visa sitt hållbarhetsarbete”

Publicerad: 25 januari 2017, 12:24

Inför Stockholm Fashion Week som börjar nu på söndag har Elin Frendberg, vd för svenska Moderådet producerat en föreläsning för Svanen-initiativet ”Världens viktigaste klassrum”.


Det finns många bra hållbarhetsinitiativ i modebranschen men branschen måste bli bättre på att kommunicera vad den gör till konsumenterna. Det tycker Elin Frendberg, vd för Svenska Moderådet som inför Stockholm Fashion Week producerat en videoföreläsning om hållbart mode. Föreläsningen sänds på sajten ”Världens viktigaste klassrum” som drivs av miljömärkningen Svanen och där mer eller mindre kända människor får ge sin bild av hållbarhet. I föreläsningen talar Elin Frendberg dels om vad branschen gör för att driva hållbarhetsfrågan, och dels hur konsumenterna kan bidra till en mer hållbar produktion och konsumtion av mode.
– Vi jobbar mest business to business men det här är ju en möjlighet att nå ut till konsumentledet och jag tycker att det är positivt att man nu för första gången börjar Svanenmärka modeplagg eftersom det är en så etablerad märkning för konsumenterna, säger Elin Frendberg till Aktuell Hållbarhet.

I videoföreläsningen berättar Elin Frendberg om ”klimatpositiva plagg” och projektet From Air som drivs från Borås och företagen Smart Textiles och Uniforms for the Dedicated. Elin Frendberg berättar också om forskningsprojektet Mistra Future Fashion där 40 forksare globalt jobbar med fyra spår: råvaror, strategisk design, konsumtion och återvinning. Målet är att få till ett systemskifte för svenskt mode.

Finns några hållbarhetsaktiviteter inplanerade under Fashion Week?
– Den här gången har inte Swedish Fashion Council några hållbarhetsaktiviteter förutom forskningsprojektet inplanerade men jag vet att Centerpartiet ska anordna ett panelsamtal som ska handla om hållbarhet på tisdagen. I övrigt kommer det vara mycket fokus på Fashion Tech under modeveckan vilket i sig kommer kunna lösa många hållbarhetsproblem om man tillämpar det på rätt sätt.

I sin föreläsning ger Elin Frendberg  fyra enkla tips för hur kunder kan konsumera kläder mer hållbart:

- Använd plaggen flera gånger. Bara genom att använda ett plagg tre gånger mer så minskar miljöpåverkan med 68 procent.
- Välj plagg som har en miljömärkning så att du vet att andra har kollat är de är okej för miljön.
- Lämna in kläder som du inte använder till återvinning.
- Välj material utifrån hur du vill använda plagget.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.