tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Modelljärnvägar i modul på Tekniska

Publicerad: 29 januari 2009, 14:47

Modelljärnvägsrallare från hela Mälardalen samlas åter på Tekniska Museet och kör tåg.


Nu är det återigen dags att gå på Tekniska Museet i Stockholm. I helgen samlas en stor skara modelljärnvägsrallare inom föreningen Mälar Modul Möte (MMM) och kopplar samman sina moduler och bygger landets största modelljärnväg. Utställningen pågår lördagen den 31/1 och söndagen den 1/2.

MMM har mötts tidigare och visat upp sina verk på Tekniska Museet. Det är städer i miniatyr, enorma fackverksbroar, långa rangerbangårdar, lantliga scener och tåg av olika slag. D-lok, F-lok, IORE malmtågslok, tyska snabbtåg, ja det mesta man kan önska sig.

Idén bakom MMM är en standardmodul, en landskapsmodul med överenskomna mått. Om alla bygger moduler med dessa mått kan alla träffas och koppla samman sina moduler till en enda jättejärnväg.

Det står var och en fritt att någorlunda välja längd och bredd på sin modul, och givetvis landskapstyp, hus, stationer och så vidare, bara man uppfyller ett par grundläggande regler. Genom modulen ska det dessutom finnas en standardiserad elektrisk förbindelse så man kan använda central strömförsörjning. Vissa kryddar sina moduler med intressanta tillägg, som smalspårig järnväg, radiomaster, väldiga kanjoner, bilolyckor osv.

Tågen är alla digitalstyrda, varför man kan köra väldigt många tåg på samma spår, stanna och backa och växla, utan att störa andra på samma spår.

Ta med ett ordentligt makroobjektiv.

För att nu tala om något helt annat så finns en fantastisk massa intressant svensk datorhistoria här: http://www.tekniskamuseet.se/templates/Page.aspx?id=23760

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev