Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Moderaterna: Det finns inget egenvärde med ”tuffa” åtgärder

Publicerad: 2 juli 2013, 18:58

Idag är det Moderaternas dag i Almedalen. Miljöaktuellt frågade miljötalespersonen Lars Hjälmered vilka miljö- och hållbarhetsfrågor som kommer att prioriteras i valet nästa år.


Det är ungefär 16 månader kvar till riksdagsvalet – vilka starka miljöreformer är det realistiskt att tro att riksdagen beslutar om fram till dess?
– Nationellt är det mest väsentliga att vi genomför alla de saker miljömålsberedningen föreslagit om kemikalier och skog. Därtill att vi beslutar om de viktiga avfallsfrågorna, med tydlig ansvarsfördelning, krav på avfallsförebyggande arbete medmera.

Vilken tre miljöfrågor blir viktigast i valet till EU-parlamentet 2014?
– Klimat, jordbruk och kemikalier.

Vilken är enligt ditt parti den viktigaste ingrediensen för att få fram en blocköverskridande energiuppgörelse som främjar en hållbar utveckling?
– Att socialdemokraterna ger besked om vad de vill med kärnkraften. Vattenkraft och förnybar energi är de enkla delarna. Alliansen har gett besked också om kärnkraften.

Vilka förväntningar har du och ditt parti på IPCC:s femte forskningsrapport som publiceras i september?

– Att genom deras forskningsresultat få en bild av det vetenskapliga läget kring klimatet samt att vi får en bättre bild av hur allvarligt läget är samt en bild av vad som kan hända i framtiden. Förhoppningsvis kan resultatet göra att vi får en nödvändig internationell klimatöverenskommelse på plats, då fler förstår allvaret i utmaningen.

Om ditt parti skulle genomföra tre tuffa åtgärder inom grön skatteväxling de närmaste åren – vilka skulle det då vara och varför?

– Jag anser att vi ska både höja miljöskatter och sänka andra skatter. Jag tror däremot inte att det finns något egenvärde med ”tuffa” åtgärder. Det handlar istället om att se över var reformer kan genomföras med största miljönytta till minsta möjliga kostnad. Exempel på saker som skulle kunna bli aktuella är ett införande av nettodebitering för de som producerar sin egen el samt utredan ett bonus-malus-system för fordon.

Varför är ditt parti det miljöbästa i riksdagen?
Moderaterna är ett parti som ser till hållbarhet och tar ansvar. Vi har en ambitiös politik för miljö och sociala frågor, som vi kombinerar med en arbetslinje och ordning och reda på ekonomin. Utan en ansvarsfull ekonomisk politik och en hög sysselsättning får vi inte heller resurser nog att göra nödvändiga miljösatsningar.

Vad vore din första åtgärd som nyutnämnd miljöminister?
– Jag skulle besluta om långsiktiga spelregler för transportsektorn. Där finns en utmaning i att klara behov av mobilitet, men samtidigt trycka undan utsläpp. Både privatpersoner och företag behöver veta vad som gäller med skatter, avgifter och regler för att ta viktiga miljöbeslut.

Så här högt prioriterar Moderaterna miljöfrågorna enligt Lars Hjelmered:
Klimat 10
Biologisk mångfald 8
Kemikalier i vardagen 9
Mineraler och naturresurser 7
Transporter och resor 8
Hav, vatten och sjöar 9
Jordbruk, skogsbruk & fiske 8
Hållbart näringsliv 8
Konsumtion & livsstil 9

Så här skulle Lars Hjelmered fördela 15 resurspoäng på fyra områden:

Vård: 3
Skol: 3
Jobb: 6
Miljö: 3

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.