tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Moderaterna: Gifttunnorna måste hittas

Publicerad: 11 oktober 2019, 06:46

Regeringen måste vidta åtgärder för att påskynda arbetet med att ta upp de giftunnor som svenska verksamheter dumpat i Östersjön mellan Sundsvall och Gotland. Det kräver riksdagsmannen Lars Beckman (M) i en skriftlig fråga till miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).


Frågan gäller de cirka 23 000 gifttunnor som dumpades i havet och Sundsvallsbukten under 1950- och 1960-talen. Tunnorna innehöll bland annat kvicksilverhaltig katalysatormassa som uppstått vid tillverkning av polyvinylklorid, PVC, vid Stockviksverken i Sundsvall. Vid tidigare saneringsarbete som genomförts av SGU har knappt 4 000 tunnor hittats. Resten av tunnorna, cirka 19 000 stycken, är fortfarande inte identifierade.
“Det man med stor säkerhet vet är att gifttunnorna inte är gjorda av ett beständigt material, utan de kommer att lösas upp i vattnet, och då riskerar vi att ca 10 ton kvicksilver kommer ut i Östersjön”, skriver Lars Beckman.

I ett tidigare svar har Isabella Lövin skrivit att det är länsstyrelserna som på regional nivå har det övergripande ansvaret och att Naturvårdsverket prioriterar och fördelar statliga medel för arbetet med förorenade områden. Lars Beckman är dock inte nöjd med det svaret och vill nu bland annat veta vilka specifika regeringsuppdrag som getts till Länsstyrelsen Gävleborg för att identifiera och analysera situationen med gifttunnorna och vad regeringen tänker göra för att identifiera gifttunnornas placering mellan Sundsvall och Gotland. Lars Beckman vill också ha regeringens tidplan för arbetet och en bedömning av vad det kommer att kosta att ta upp de 23 000 gifttunnorna.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev