Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Moderaterna gör gigantiska nedskärningar på miljö och klimat”

Publicerad: 3 November 2016, 07:03

Foto: Riksdagen

DEBATT/REPLIK Men det är trots allt positivt att partiet vill att företag ska få möjlighet att göra skatteavdrag för klimatkompensation, skriver Janine Alm Ericson (MP), ekonomiskpolitisk talesperson, och Rasmus Ling (MP), skattepolitisk talesperson.


Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Årets budgetmotioner från de politiska partierna visar att det finns en väldigt tydlig konfliktlinje inom svensk klimatpolitik, mellan dem som vill investera för klimatet och dem som vill skjuta över ansvaret på andra. Moderaterna har presenterat en budget där de gör gigantiska nedskärningar på miljö och klimat, men det låtsas de nu inte om. I stället ägnar de sig åt att skönmåla sig själva genom att lyfta fram en enskild fråga och helt ignorera att Sverige behöver en sammanhängande och ansvarsfull klimatpolitik.

Moderaterna Maria Malmer Stenergard och Jonas Jacobsson Gjörtler argumenterar för att företag ska få möjlighet att göra skatteavdrag för klimatkompensation (Aktuell Hållbarhet 25/10). Vi håller med. Det är rimligt att företag som vill ta ansvar och stå för sina klimatkostnader får göra avdrag för detta, på samma vis som de kan göra avdrag för andra kostnader i sin verksamhet. Det är något Miljöpartiet länge arbetat för och det är positivt att även Moderaterna ser behovet.

Tyvärr är detta i princip den enda ljusglimten i Moderaternas miljöbudget för nästa år. Reformen beräknas kosta 15 miljoner och är givetvis lovvärd i sig, men den som tittar på helheten ser att M samtidigt gör nedskärningar på miljöområdet som är över 100 gånger så stora som detta förslag. Totalt skär de ned så mycket som var fjärde krona till miljöpolitik jämfört med regeringens budget.

Debattörerna försöker också tona ned skillnaden i klimatarbete mellan den rödgröna regeringen och den gamla moderatledda regeringen. Också detta är vilseledande. För den som följt svensk miljöpolitik är det uppenbart att den borgerliga regeringen innebar åtta förlorade år för klimatet och att Sveriges politik på området utvecklades åt helt fel håll.

Nu har den rödgröna regeringen lagt om politiken. Klimatet är en av de högst prioriterade frågorna i vårt samhällsbygge och det märks i både ord och handling.

Årets miljöbudget är 73 procent större än den genomsnittliga budgeten under tidigare regering och totalt har det satsats över 25 nya miljarder på bättre miljö och klimat under denna mandatperiod.

Det handlar bland annat om lokala klimatinvesteringar, solenergistöd, satsningar på biologisk mångfald, skydd av värdefull natur, klimatanpassning, energieffektivisering, minskade gifter i vardagen, mer medel till kollektivtrafik, laddstolpar för elbilar, tågsatsningar, cykelinfrastruktur och annullering av utsläppsrätter. Det är en ambitiös klimatpolitik som inte hade blivit verklighet om Moderaterna suttit kvar vid regeringsmakten.

Det är positivt att Moderaterna hittat rätt i just frågan om avdragsrätt för klimatkompensation. Vi hoppas att det är ett första litet steg bort från den klimatfientliga politik partiet för och att även Moderaterna nu börjar förstå att klimathotet är vår tids ödesfråga och inte kan ignoreras.

Janine Alm Ericson (MP), ekonomiskpolitisk talesperson
 Rasmus Ling (MP), skattepolitisk talesperson

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.