Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Moderaterna: Hellre miljöavgift än skatt på plastbärkassar

Publicerad: 6 augusti 2019, 06:32

Foto: Keng Susumpow/Flickr

En miljöavgift som hanteras av näringslivet i en miljöfond är en bättre lösning än skatt på plastbärkassar. Det anser moderata riksdagsledamöter som nu vill ha svar från finansministern.


Strax före midsommar lämnade regeringen in en promemoria om en ny skatt på plastkassar. Förslaget fanns med i den så kallade januariöverenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna men kritiken från handeln och den övriga oppositionen blev hård. Kritik som lyfts fram är bland annat att plastpåsar redan i dag är lätt att materialåteranvända, att dagens plastpåsar inte innehåller skadliga kemikalier och att plastpåsar i Sverige i mycket liten grad leder till nedskräpning.

Nu tar riksdagsledamoten Pål Jonson (M) upp frågan i en skriftlig fråga till finansminister Magdalena Andersson (S). På Jonson föreslår att regeringen i stället för en skatt instiftar en miljöavgift som hanteras av näringslivet i en miljöfond. Enligt Pål Jonson skulle en skatt på plastbärkassar innebära en tung administrativ börda för berörda företag. Han anser också att skatten skulle snedvrida konkurrensen för svenska företag på samma sätt som Moderaterna anser att kemikalieskatten på elektronik gör. En miljöavgift till en miljöfond har enligt riksdagsmannen flera fördelar.
“Detta tillämpas i Norge. Den norska miljöfonden har på kort tid blivit framgångsrik och omfattar nästan hela den norska marknaden. Vidare har den bidragit till att vidareutveckla mer miljövänliga alternativ inom plastbranschen”, skrivar Pål Jonson.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.