Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Moderaterna vill luckra upp bullerregler

Publicerad: 18 augusti 2014, 10:15

Luckra upp bullerreglerna, begränsa möjligheten att överklaga byggbeslut och få bort kravet att en parkeringsplats måste till för varje ny bostad som byggs. Här är löftena från Moderaternas valupptakt.


Ämnen i artikeln:

Fredrik ReinfeldtMiljöaktuelltModeraterna

Under sitt sommartal på partiets valupptakt i lördags lade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fram extra förslag för Sverigebygget som alliansen lanserade under Almedalen. I stället för 100 000 nya bostäder ska Moderaternas förslag ge 150 000 bostäder.

Enligt Moderaternas problembeskrivning är det idag för lite tilldelning av mark till bostäder. ”En stor mängd regler försvårar eller omöjliggör bostadsbyggande i attraktiva lägen, exempelvis bullerregler, strandskydd, regler för riksintressen och arkeologi”, skriver partiet i ett pm från i lördags.

Enligt pm:et är bullerkraven höga trots att det går att bygga tysta innemiljöer. Moderaterna vill höja riktvärdet för buller från spårtrafik och vägar vid fasad från 60 till 65 decibel för alla bostadstyper. Därtill ska enrumslägenheter undantas från kravet att hälften av rummen ska vara vända mot en tyst sida för att reglerna ska få överskridas och kommunerna ska i särskilda fall få minska bullerkraven i nyproduktion.

Partiet kritiserar också kommunernas parkeringsnorm som en stoppkloss för byggandet. Ofta måste fastighetsägare se till att det finns en parkeringsplats per ny bostad. Normen bör sänkas gradvis, anser M, som nämner bilpooler och god tillgång till kollektivtrafik som alternativ.

Därtill föreslås ändrade regler för att överklaga byggbeslut, exempelvis att begränsa antalet personer som får överklaga, att avgiftsbelägga överklagande och att ta bort länsstyrelserna som överklagandeinstans för detaljplaner och områdesbestämmelser.

Läs pm:et här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.