Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Moderaterna vill underlätta för bilpooler

Publicerad: 3 Mars 2016, 07:02

Foto: Emelie Helldén

Nu begär riksdagsledamoten Johan Hultberg (M) en interpellationsdebatt med infrastrukturminister Anna Johansson (S) för att diskutera frågan.


Moderaternas miljöpolitiska talesperson, Johan Hultberg, lämnade i veckan in en interpellation där han skriver att omställningen av fordonsflottan måste vara en av de främsta nationella prioriteringarna inom klimatpolitiken.

Ett av de områden som politikerna i Sverige därför måste titta närmare på är bilpooler. Johan Hultberg skriver att medlemskap i en bilpool oftast leder till mindre bilåkande då det spontana körandet minskar och bilkörningen planeras bättre. Det leder också till mindre bilar på vägarna i de svenska städerna.

Därför gäller det nu, skriver Johan Hultberg vidare, att underlätta för denna utveckling.

”Ett hinder för fler bilpooler och för fler bilpoolsplatser är att det saknas en definition av bilpoolsbilar. En bagatell, kan tyckas, men en definition skulle ge kommunerna möjlighet att peka ut parkeringsplatser avsedda bara för bilpooler och skicka en viktig signal om att skapa en hållbar stadsmiljö. Regeringen måste därför skyndsamt lägga fram förslag om en lagstadgad definition.”

I sin fråga till infrastrukturminister Anna Johansson undrar Johan Hultberg om regeringen har för avsikt att ta initiativ till en lagstadgad definition för bilpoolsbilar, och i så fall när detta kan tänkas ske. Planerad dag för debatt i riksdagen är 15 mars.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.