Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Moderaternas nya miljöpolitiska talesperson: ”Cirkulär ekonomi och grön skatteväxling är intressanta frågor”

Publicerad: 19 oktober 2017, 12:23

Moderaternas nya miljöpolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard, är kritisk till många av regeringens miljösatsningar. Samtidigt anser hon att Miljöpartiet genom åren drivit många bra och viktiga frågor.


Moderaterna nya partiledare Ulf Kristersson tillsätter nu ett nytt lag och som miljötalesperson har han valt ut Maria Malmer Stenergard, tidigare skattepolitisk talesperson för partiet.
– Som miljötalesperson vill jag att miljö- och hållbarhetsfrågorna ska få mycket större plats i partiets politik. Det har också Ulf Kristersson varit tydlig med att dessa frågor ska få. Väljarna förväntar sig i dag att miljö- och hållbarhetsfrågorna ska vara ett viktig inslag i all politik som vårt parti för fram, och inte hanteras som separata frågor i ett stuprör vid sidan om. Här tycker jag Moderaterna har ett arbete kvar att göra, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Tanken är att Maria Malmer Stenergard, utöver det dagliga arbetet i riksdagens miljö- och jordbruksutskottet, samtidigt ska leda ett relativt omfattande policyarbete som ser över Moderaternas framtida miljöpolitik.
– Moderaternas miljöpolitik följer de ledord som gäller för en stor del av vår övriga politik – större internationell samverkan, en stark tro på marknaden och en stark tro på konsumentmakt. Om konsumenterna får mer pengar i plånboken blir det lättare att fatta rätt beslut kring miljö- och hållbarhetsfrågor, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Andra ledord som Maria Malmer Stenergard nämner är äganderätt och tro på teknisk utveckling och innovation. Moderaterna har ofta kritiserat Miljöpartiet för att vara tillväxtfientligt och här menar Maria Malmer Stenergard att Moderaterna kommer att vara fortsatt tydliga med en optimistisk grundsyn.
– Frågan om tillväxt och miljö är väldigt intressant. Vi tror inte att man kan backa in i framtiden. Det vill säga vi tror inte att vi kan klara framtidens miljöutmaningar bara genom att göra mindre av det vi gör i dag. För att lösa miljöproblemen måste vi få till nya tekniksprång som hjälper oss att hantera utmaningarna.
Enligt Maria Malmer Stenergard är klimatet fortfarande den högst prioriterade miljöfrågan. En annan viktig fråga är att hitta lösningar som leder till renare hav och vattendrag.

Det finns enligt Maria Malmer Stenergard en tydlig konflikt mellan regeringens och oppositionens miljöpolitik. Kring målen för miljön och klimatet är de flesta partier i dag överens, däremot skiljer sig synen på åtgärder väldigt mycket mellan blocken. Maria Malmer Stenergard hoppas att den här skillnaden blir klar för väljarna under valrörelsen.
– Det finns i dag egentligen ingen politisk konflikt kring målen för klimat och miljö. Däremot finns det en tydlig konflikt kring medlen för att nå målen. Det här går att se  i den senaste budgeten där regeringen går fram med en rad dyra satsningar som inte gör någon skillnad för miljön, som till exempel flygskatten och elcykelpremien. Det här är också satsningar som bland andra Svenska Konjunkturinstitutet kritiserat.

Samtidigt som Maria Malmer Stenergard är kritisk till många av regeringens miljösatsningar anser hon att Miljöpartiet genom åren drivit många bra och viktiga frågor. Bland annat menar hon att diskussionerna kring cirkulär ekonomi och grön skatteväxling är intressanta.
– Själv tycker jag att cirkulär ekonomi är ett mycket viktigt koncept, som för övrigt inte alls står i konflikt med ökad tillväxt. Cirkulär ekonomi handlar ju främst om ett effektivare resursutnyttjande, och det är enormt viktigt och dessutom något som stämmer överens med moderata principer. Grön skatteväxling är ett viktigt ekonomiskt styrmedel, och allra bäst blir det om skatteväxlingen kombineras med sänkta inkomstskatter. Men det måste vara tydligt vart pengarna från de höjda skatterna går – till exempel till att lösa klimatproblem. För att skapa ett förtroende för skattesystemet är det viktigt att pengarna inte går in i ett svart hål.

Förra valrörelsen gav inte mycket utrymme till miljöfrågorna. Om du är helt ärlig, hur viktigt kommer miljö att bli i den kommande valrörelsen?
– Jag tror att miljöfrågorna kommer att segla upp. Sedan förra valet har vi enats om väldigt ambitiösa klimatmål, dels genom Parisavtalet och dels genom miljömålsberedningen. För att nå de här målen måste vi staka ut vägen, tiden håller på att rinna ut.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.