Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Moderaternas sympatisörer lever minst miljövänligt

Publicerad: 17 juni 2010, 10:13

Moderaternas sympatisörer anser själva att de lever minst miljövänligt av riksdagspartiernas väljare. Det visar Miljöaktuellts stora webbenkät.


Ämnen i artikeln:

Politik

Miljöpartiets sympatisörer lever mest miljövänligt och moderaternas lever minst miljövänligt – i varje fall enligt dem själva. Det visar Miljöaktuellts stora webbenkät med 725 deltagare.

Miljöaktuellt har tagit tempen på miljön som valfråga genom en stor webbenkät där 725 personer svarat på frågor. I enkäten fick de svarande berätta hur viktiga de tyckte att miljöfrågorna var i valet, hur bra respektive parti var på miljöfrågor och hur de själva tänkte rösta i valet.

Vi bad också de svarande att betygsätta sig själva på miljöområdet. I en skala från ett till fem fick de avgöra hur bra de var på att resa miljövänligt, till exempel till jobbet. På samma sätt fick de svara på hur bra de var på att köpa ekologisk mat och miljömärkta produkter. Likaså fick de sätta betyg på sig själva när det gällde hur bra de var på att källsortera och återvinna exempelvis glas, papper och plast.

När vi jämförde snittbetyget för de svarandes egen miljövänlighet med det parti de kommer att rösta på i kommande val visade det sig att de som sympatiserar med Miljöpartiet ansåg sig vara mest miljövänliga med snittbetyget 4,6. De som ska rösta på Moderaterna anser sig vara minst miljövänliga med snittbetyget 3,3, endast något bättre än de som ska rösta på ”ett annat parti”. De ger sig själva snittbetyget 3,. De som inte vet vad de ska rösta på och de som inte ska rösta ger sig själva betyget 3,5 i snitt.

Hela listan:

Vill du veta hur viktiga miljöfrågorna är i valet och hur bra respektive parti anses vara för miljön? Läs nästa nummer av magasinet Miljöaktuellt som kommer ut den 1 juli. 

Om undersökningen: Miljöaktuellt skickade ut sin webbenkät till tidningen PC för allas läsare. PC för alla är en it-tidning som vänder sig till allmänheten och inte till specialister och har därför en bred och varierad läsekrets vad gäller till exempel ålder och utbildning. Det går dock inte att veta exakt vilka grupper som svarat på enkäten. Vår undersökning kan därför bara ge en god fingervisning om partisympatier och miljöengagemang, men är inte statistiskt säker.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

Politik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.