Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Molkom – först i Europa med kinesisk vindkraft

Publicerad: 12 mars 2012, 09:58

Tjurhöjden i värmländska Molkom är platsen för de allra första kinesiska vindkraftverken i Europa.

Ämnen i artikeln:

CleantechGreentechKinaVindkraftVindkraftverk

Det är göteborgsföretaget CRC Vindkraft som har köpt vindkraftverken av kinesiska Sinovel – världens näst största tillverkare av vindkraft efter danska Vestas.

– Dagens invigning innebär startpunkten för en helt ny era på den europeiska vindkraftmarknaden med ökad konkurrens och förhoppningsvis lägre konsumentpriser på förnyelsebar energi, sa CRC Vindkrafts vd Claes Bühler i samband med invigningen vid månadsskiftet.

Vindkraftverken, som har levererats kompletta från Kina, är två 150 meter höga 3 MW-verk med beteckningen Sinovel SL-3000. Tillsammans beräknas de producera cirka 15 000 megawattimmar per år, skriver CRC Vindkraft i ett pressmeddelande.

– Här kommer vi varje år, de kommande 20 till 25 åren, producera grön el som motsvarar den totala elförbrukningen hos över 3 000 hushåll. Därmed bidrar vi till minskade koldioxidutsläpp och bättre miljö för våra barn och barnbarn, säger Claes Bühler.

De två vindkraftverken kostade 84 miljoner kronor. Under invigningen fanns även en delegation från Sinovel på plats.

– Invigningen är en milstolpe för Sinovel och för kinesisk vindkraftsindustri eftersom det är vår allra första etablering i Europa. Jag är stolt över vad vi har åstadkommit tillsammans med CRC Vindkraft och ser fram emot framtida projekt tillsammans, säger Lecheng Li, senior vice president på Sinovel.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev