Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Molnet vägen till Sveriges miljömål”

Publicerad: 2 December 2011, 14:08

Energieffektivisering, distansjobb, digitala möten. Molntjänster – it-lösningar som hyrs på internet i stället för att köras på företags egna servrar – bidrar till att vi kan nå miljö- och klimatmålen, skriver IT-hantverkarnas vd Göran Hjelte i en debattartikel.


Vad är viktigare än att medverka till uppfyllelsen av Sveriges klimat- och miljömål? IT-hantverkarna signerar avsiktsförklaringen i regeringens digitala agenda med utgångspunkt från de nya molntjänsterna som gör det möjligt för småföretagare att både spara kostnader och samtidigt dra sitt strå till stacken för att rädda miljön. Tillsammans skulle landets minst 70 000 småföretag kunna minska utsläppen av koldioxid med 100 000-tals ton per år.

Den 29 september
antog regeringen strategin It i människans tjänst – en digital agenda för Sverige. Som signatär av den digitala agendan delar vi på IT-hantverkarna ambitionen att på bästa sätt ta tillvara möjligheterna med it och vill bidra till genomförandet av agendan.

I agendan beräknas att it kan minska koldioxidutsläpp inom byggande/boende, energi och transport med 15 procent och man framhåller tidigare fastslagna mål och rekommendationer för den offentliga sektorn.
En ny väg etableras för de mindre företagen som nu kan dra sitt strå till stacken genom att utnyttja de nya molntjänsterna som till låga månadskostnader gör det möjligt att lägga ut sin it-drift i molnet. Det sparar energi och minskar företagens miljöpåverkan på flera sätt.

Det mest uppenbara
är minskad strömförbrukning genom minskat antal mejlservrar. Enligt Energirådgivningen förbrukar en mejlserver ungefär tolv kilowattimmar per dygn. På ett år innebär det 4 380 kilowattimmar eller 438 kilo koldioxid. Småföretagarorganisationen Företagarna har 70 000 medlemmar. Om vi räknar på att alla de lägger ut sin it-miljö i molnet skulle det medföra en besparing på 70 000 servrar och således 30 600 ton koldioxid (eller 8 370 ton kol) per år.

Ett annat sätt
att spara miljön är att minska bilåkandet och koldioxidutsläppen därifrån. Molntjänsterna ger helt nya förutsättningar för arbete hemifrån. För mindre företag med små eller inga it-avdelningar har det tidigare inte varit ekonomiskt försvarbart med egna lösningar. Med molnmiljön går det enkelt att via säkra uppkopplingar komma åt sina mejl och annan företagsinformation.

Molntjänsterna erbjuder dessutom nya kostnadseffektiva möjligheter för digitala möten och utbildning som kan leda till att bilresorna minskas avsevärt.
Om fem personer på vart och ett av de 70 000 företagen som jag räknade med i förra exemplet skulle arbeta hemma en dag per vecka och därigenom slippa en bilresa på tre mil skulle det innebära ett minskat utsläpp med 131 600 ton koldioxid eller 36 190 ton rent kol per år. (Källa: klimatbalans.se.)

Molntjänster är
alltså inte bara en väg för mindre företag att effektivisera sin it-drift och skapa förutsättningar för tillväxt. Jag ser det också i hög grad som en framkomlig väg mot en grönare vardag. Här finns chansen för väldigt många företag att utan ansträngning redan i dag ta första steget för en bättre miljö.

Göran Hjelte, vd för IT-hantverkarna, en av signatärerna av den
digitala agendan för att gemensamt uppnå målet att stärka Sveriges digitala framtid och samtidigt uppnå Sveriges miljömål

Fotnot: Med molnet menas ett stort antal sammankopplade servrar som fungerar som en enhet. Servrarna i ett moln kan vara spridda över ett större område, kanske i flera länder. Moln av servrar används för att sköta internetbaserade program och för att lagra stora datamängder. Tekniken ger möjlighet att tilldela resurskrävande program den kapacitet som behövs vid behov. Den gör det också möjligt att information och program tillhandahålls som tjänster över internet i stället för att lagras lokalt på till exempel ett företags egna servrar. Det kan medföra stordriftsfördelar och högre säkerhet.
Källa: Computer Sweden

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.