Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mönsterås vill storsatsa på biogas

Publicerad: 13 augusti 2009, 07:35

En biogasanläggning i anslutning till massafabriken i Mönsterås skulle kunna slå flera flugor i en smäll. Produktionen skulle kunna drivas med spillenergi från bruket och gasen kan utvinnas ur restprodukter från det. Dessutom kan biogas driva timmerbilarna som levererar ved till bruket.


Ämnen i artikeln:

Biogas

Inga beslut är fattade, men planer finns och en arbetsgrupp inom kommunen har undersökt möjligheterna för storskalig biogastillverkning i anslutning till Södra Cells massafabrik i Mönsterås. Intresset är stort bland flera olika aktörer, uppger tidningen Östra Småland.

Mönsterås kommun har länge tittat på möjligheter för biogasproduktion i kommunen eller regionen och undersökt flera olika platser, men nu framstår närheten till Södra Cells anläggning som det bästa alternativet.
– De har logistiken ordnad och de har många lastbilar som trafikerar där. Det är tänkbart att man i framtiden kan ha ett tankställe för vedbilar där. Men, det är inga beslut tagna, säger Thomas Nilsson, teknisk chef på kommunen, till Östra Småland.

Södra Cell ser för sin del en chans att stärka sin energi- och miljöprofil genom att bli självförsörjande på fordonsbränsle och genom att brukets lågvärdiga värme kan användas i biogasproduktionen. Dessutom kan slamrester från sin massaproduktionen alltså användas som råvara.
Mönsterås kommun ska också bidra med matavfall och annat biologiskt avfall till anläggningen och fler intressenter finns.
– Det har kommit in flera intresserade lantbrukare som vill vara med i projektet, säger Thomas Nilsson.

Enligt kommunens egen rapport kan biogasproduktionen och ett tankställe vara igång redan nästa år. Då kan det också, skriver kommunen enligt Östra Småland, bli aktuellt att låta kommunens egen fordonspark gå över till biogasdrift.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Biogas

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.