Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Monsterdamm i Amazonas orsakar politisk strid

Publicerad: 8 mars 2011, 09:42

Jättedammen i Amazonas kommer att lägga 500 kvadratkilometer skogsland under vatten och göra 50 000 människor hemlösa. Nu strider domstolarna om bygglovet för vattenkraftverket Belo Monte.


Ämnen i artikeln:

Amazonas

En infekterad rättslig och politisk strid pågår om planerna för jättebygget i floden Xinghu i Amazonas. I slutet av februari satte en riksåklagare stopp för projektet på grund av att det nationella Naturvårdsverket delat ut bygglov utan rättslig grund, rapporterar International Rivers.

Åklagaren menar att det statsägda bolaget Eletrobras inte vidtagit tillräckliga skyddsåtgärder för lokalbefolkningen och indianstammarna som lever i området. Vattenkraftsdammen kommer att lägga cirka 500 kvadratkilometer skogsland under vatten och göra uppemot 50 000 människor hemlösa.

Den brasilianska regeringen säger att den behöver vattenkraftverket för att producera förnybar energi.

Förra veckan tog affären en ny vändning när en regional domare klev in i handlingarna och upphävde riksåklagarens beslut. Domaren hänvisar till en gammal regel om nationell säkerhet, som härstammar från militärdiktaturen på 70-talet, för att upphäva det federala beslutet från riksåklagaren.

Riksåklagaren Felicio Pontes menar att domarens beslut är regelvidrigt och kommer leda till oåterkalleliga skador på naturen och befolkningen i Xinghu. I ett uttalande säger han att det brasilianska Naturvårdsverket (IBAMA) övergett sina uppgift och blivit ett politiskt redskap.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Amazonas

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.