Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Monsterhygget: ”klumpigt men ok”

Publicerad: 13 september 2012, 10:29

Inget brott begått enligt tillsynsmyndigheten.


Det var i våras som skogsbolaget SCA körde tunga skogsmaskiner för att samla upp stubbar på ett hygge utanför Piteå – med förödande resultat.

– Det här hygget tillhör ett av de värsta jag sett, säger naturvårdaren Björn Mildh när han i juni besökte platsen tillsammans med Piteå Tidning.

Stubbrytningen gjordes
under hösten 2011 trots att skogen växte på fuktig mark efter stora mängder regn. De tunga skogsmaskinerna har gjort meterdjupa hjulspår på det tio hektar stora hygget.

SCA erkände senare att stubbrytningen gått fel och lovade se över sina rutiner, rapporterar Piteå tidning.

Avverkningen anmäldes
till Skogsstyrelsen som åkte ut för att titta på området. Tidningen Land Lantbruk & Skogsland berättar om myndighetens reaktion på det inträffade.

Distriktschef Carina
O Boström på Skogsstyrelsen skriver i ett brev att området var olämpligt för stubbrytning och ”att tidpunkten för uttransporten var felvald”. Hon konstaterar också att ”det estetiskt såg mycket illa ut direkt efter”, men att läget gör att det gått att restaurera skadorna.

Hon framhåller dessutom
att SCA tagit naturhänsyn och att den står kvar efter stubbrytningen

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News