Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Monstret som struntar i bilkrisen

Publicerad: 5 november 2008, 07:19

Chrysler har det svettigt. Men det finns en Dodge-modell som trotsar krisen och säljer mer än någonsin trots att priset är högt och bensinförbrukningen en katastrof.


Chrysler överväger att sälja Dodge-varumärket Viper. Modellen är ingen volymvagn och kommer aldrig att lösa Chryslers problem. Men Vipern har på senare tid ändå blivit något av en stjärna i modellfloran – bilen säljer nämligen hur bra som helst vilket innebär ungefär 100 bilar i månaden. Det kan jämföras med Chrysler i stort som tappat cirka 32 procent av sin försäljning i oktober.

Viper är ökänd för sina obarmhärtiga vägegenskaper. Motorn, lika känd den, är en V10 på 8,4 liter med som mest 600 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 760 newtonmeter.

Orsakerna till den starka försäljningen anses bland annat vara en upplevd värdeökning hos bilen bland de välbärgade som köper bilen och som helt sluppit känna av den svaga ekonomin, skriver Motorauthority. I USA kostar en Viper motsvarande 670.000 kronor för den billigaste modellen. Den vassare banversionen – men som är gatlegal – SRT 10 ACR kostar motsvarande 835.000 kronor.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev