Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Montreal: EU:s miljöskatt på flyg röstades ned

Publicerad: 7 november 2011, 12:08

EU:s klimatskatt på flygresor möter hårt internationellt motstånd, rapporterar Ainonline.com


Ämnen i artikeln:

Ets

EU har retat upp flera stora länder med sin klimatskatt på flygresor. Tanken är att alla flygbolag som trafikerar unionens flygplatser måste skaffa sig klimatkrediter i EU ETS (Emissions Trading System) för att kompensera utsläppen. Systemet träder i kraft första januari 2012.

Upproret mot den internationella flygskatten startade i Indien och har sedan eskalerat.

Nu har EU:s reform röstats ned i den internationella flygorganisation, the international Civil Aviation Organization (ICAO). I en deklaration från ett möte i Montreal i början av november röstade den stora majoriteten av medlemsländer i den styrande församlingen – 26 av totalt 35 stycken – för att EU skulle skrota reformen.

I deklarationen skriver de 26 medlemmarna att ett sådant beslut måste fattas av ICAO och att EU inte kan bestämma på egen hand. Åtta EU-länder vägrade att skriva under deklarationen –  Österrike och Kanada avstod från att rösta.

ICAO har totalt 190 medlemmar –  den styrande församlingen består av 36 länder som väljs i treårsperioder.

De europeiska flygbolagens egen branschorganisation, Association of European Airlines (AEA), stöder visserligen EU:s klimatreform på området, men är kritisk till hur politikerna presenterat reformen för internationella flygbolag utanför EU.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Ets

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.