Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mördarbakterier jagar i flock

Publicerad: 17 november 2008, 07:31

Bakterier som äter andra bakterier kan i framtiden användas för att jaga bakterier som är skadliga för människor.


Bakterier som äter andra bakterier kan i framtiden användas för att jaga bakterier som är skadliga för människor.

Myxococcus xanthus är namnet på en bakterie som normalt lever under marken, men en forskargrupp vid University of Iowa hoppas kunna använda den för att slå ut bakterier på exempelvis medicinska implantat och i sår. Det speciella med bakterien är nämligen att den kan fås att jaga och äta andra bakterier på ett effektivt sätt.

Forskarna upptäckte nämligen att när M. xanthus-bakterierna hittar många ätbara bakterier så uppvisar de ett flockbeteende. Istället för att bara slumpmässigt försöka hitta något att äta organiserar de sig i en linje som söker sig mot bytet och äter upp allt i sin väg. När de börjar äta uppstår en sorts vågrörelse som visar var det finns byte och den rörelsen kan andra M. xanthus upptäcka och följa. Ju mer byte desto längre våglängd på vågrörelsen och desto fler M. xanthus ordnar in sig i ledet.

Genom att manipulera generna i M. xanthus hoppas forskarna kunna ställa in bakterierna på att jaga vissa typer av bakterier som är skadliga för människor och på sätt bota besvärliga infektioner.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev