Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mördarfluga kan hota svenska odlingar

Publicerad: 26 september 2014, 09:10

En ny flugart kan vara på väg till Sverige. Till skillnad från bananflugan som främst ger sig på övermogen frukt läggar Suzuki-flugan ägg på omogen frukt som flugorna sedan förstör.


Forskare på Lantbruksuniversitet varnar för att en ny flugart kan vara på väg till Sverige. Till skillnad från bananflugan som främst ger sig på övermogen frukt läggar Suzuki-flugan ägg på omogen frukt som flugorna sedan förstör.

Under 2011 förstörde flugan frukt och bär för 1,1 miljarder euro i Spanien och Italien.  Numera finns den även i Holland, Danmark och Storbritannien och forskarna menar att det bara är en tidsfråga innan den når Sverige.

– Med tanke på att den är spridd i Danmark är risken stor att den redan finns här. Vi håller precis på och undersöker ett misstänkt fall hos en vinodlare i Karlskrona. Det verkar vara falskt alarm men vi följer utvecklingen noggrant, säger Peter Witzgall, forskare på Lantbruksuniversitet till webbpublikationen Testfakta.

Suzuki-flugan som kom till Europa med frukt från Kina kan vara förödande för framförallt blåbär, lingon och jordgubbar. Den kan också påverka ekosystemet negativt.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.