Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mordförsök på rysk miljökämpe gav fängelse

Publicerad: 27 september 2012, 06:57

Straffet begränsas på grund av kort preskriptionstid


Ämnen i artikeln:

Ryssland

En domstol i Moskva har dömt Dennis Rostokin till två års villkorligt fängelsestraff för mordförsök på miljökämpen Konstantin Fetisov, rapporterar Kommersant.

Konstantin Fetisov var en av förgrundsfigurerna i kampen för att rädda den tätortsnära skogen Khimki utanför Moskva – där lokala makthavare vill bygga motorväg och uppföra externa köpcentrum.

Konflikten som hållit på över fem år har utvecklat sig till en rysk variant av ”almarna i Kungsträdgården”. Skogen täcker över 1000 hektar och är en del av det gröna bälte som omger Moskva. Den planerade motorvägen som kommer att kosta 8 miljarder dollar skär rätt genom skogen.

Det var andra gången miljökämpen Konstantin Fetisov attackerades. Vid den brutala misshandeln för två år sedan ådrog han sig så svåra huvudskador att han föll i koma över ett år och ännu inte återfått talförmågan fullt ut.

Han är inte ensam. Flera demonstranter har attackerats av polis och okända gärningsmän. Tre journalister, varav två från rikstidningen Kommersant, har misshandlats för sin bevakning av protesterna mot motorvägsbygget.

Dennis Rostokin dömdes enbart för mordförsök, eftersom preskriptionstiden för själva misshandeln hade löpt ut och inte längre längre var åtalbart. Åklagaren ser ändå domen som en framgång eftersom det öppnar för att åtala andra personer som deltog i angreppet.

De som beställde
övergreppet på Fetisov går fortfarande fria, men misstankarna riktas mot några lokala tjänstemän i Khimki, skriver Kommersant.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Ryssland

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News