Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Morgondagens konsumenter avgörande för en hållbar framtid”

Publicerad: 12 december 2016, 06:39

DEBATT Vi i Sverige ska bli bäst i världen på konsumtion av Fairtrade-märkta produkter, skriver Hewan Temesghen, nytillträdd generalsekreterare för Fairtrade Sverige.


Det är 2016 och fortfarande lever över 800 miljoner människor i fattigdom. En av nio personer går och lägger sig hungrig varje dag och 168 miljoner barn jobbar i stället för att gå i skolan. Anledningen är fattigdom.

Fairtrade är ett verktyg för fattigdomsbekämpning och jag är som nytillträdd generalsekreterare för föreningen för Fairtrade övertygad om att vi kan få fler att ta ansvar för morgondagens samhälle.

Fairtrade handlar om att skapa förutsättningar för förändring och utveckling där det behövs som mest. För de flesta människor är fattigdomsbekämpning långt borta från den egna vardagen och det kan kännas omöjligt att påverka situationen för någon på andra sidan jorden. Men oavsett om det handlar om att köpa middag till familjen eller kaffe till kommunens verksamhet är vi som konsumenter inblandade i ekonomiska transaktioner som berör länder och människor långt utanför vår egen sfär.

Jag vill att vi i Sverige ska bli bäst i världen på konsumtion av Fairtrade-märkta produkter. I dag är vi räknat per capita det tredje största landet i Fairtrade-märkt konsumtion (efter Schweiz och Irland).

Men bara 1,7 procent av chokladen i svenska butiker är Fairtrade-märkt. Det finns med andra ord mer att göra. För att kunna bli bäst och för att kunna åstadkomma ännu större skillnader för människan bakom produkten, så måste vi ta tillvara på de ungas intresse för Fairtrade. Hela 95 procent av de unga känner till Fairtrade, och 85 procent uppger att de köper minst en Fairtrade-märkt produkt i månaden. Morgondagens konsumenter kommer att spela en avgörande roll för att vi ska nå ett hållbart samhälle.

De unga måste få kunskap om att ett medvetet val i exempelvis butikens chokladhylla får effekter för de unga i producentlandet. Omkring två miljoner barn beräknas arbeta inom kakaoindustrin, och siffror från Tulane University (2015) visar att barnarbete mellan 2008 och 2014 ökade. I Elfenbenskusten ökade antalet barn med farliga arbetsuppgifter inom hanteringen med hela 46 procent. I de flesta fall är grundorsaken till barnarbete fattigdom.

Att barnarbetet ökat visar på att behovet att agera kvarstår och är större än någonsin. Fairtrade har en viktig roll att spela i detta, men kan inte ensam utrota barnarbete. Fairtrade arbetar med att motverka fattigdom – grundorsaken till förekomsten av barnarbete – genom kriterier för ekonomisk, social och miljömässig utveckling, samt certifiering och kunskapsöverföring. Certifierade kakaoodlare får genom Fairtrade utbildning, större försörjningsmöjligheter och en stärkt position på världsmarknaden.

Det ger handlingskraft för förändring – och en möjlig väg ut ur fattigdomen. Det innebär i sin tur ökade möjligheter för barn att gå i skolan i stället för att arbeta. Om familjen kan ha mat på bordet och barnen kan gå i skolan så finns flera viktiga förutsättningar på plats för att nästa generation ska ges möjlighet till reellt inflytande över sina egna liv.

Jag tog det här uppdraget eftersom jag vill vara med och bidra till en bättre värld. En värld bortom krig och fattigdom och där mänskliga rättigheter respekteras. Och jag hoppas få fler med mig på vägen mot att bli bäst i världen.

Om kakaoindustrin verkligen vill utrota barnarbete krävs det en kraftsamling från alla involverade aktörer i handelskedjan. Genom konsumenters medvetna val i butikshyllan, och genom ansvarstagande hos svenska politiker, beslutsfattare och företag kan vi verka för att nå visionen i Agenda 2030: En hållbar värld fri från fattigdom. Tillsammans kan vi ge odlare och anställda en bättre och säkrare försörjning, så att de kan sätta mat på bordet och låta sina barn få en utbildning. Det börjar med Fairtrade.

Hewan Temesghen, generalsekreterare, Fairtrade Sverige

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.