Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Mörk energi i nytt ljus

Publicerad: 17 December 2008, 08:38

Nasas Chandra-teleskop har gett forskarna nya insikter i vad mörk energi egentligen är och det verkar som att Einsteins kosmologiska konstant kan vara svaret på gåtan.


Enligt den kosmologiska standardmodellen utgörs 70 procent av universum av mörk energi och då är det förstås irriterande att ingen har en aning om vad det egentligen är för något. Efter många års observationer av galaxkluster tror nu forskare som använt Nasas Chandra X-Ray-teleskop att de är gåtans lösning på spåren.

Mörk materia kan inte mätas direkt med något instrument vi har utan det märks bara genom att universum expanderar mycket mer än det borde göra. Det betyder att något motverkar gravitationen och det är detta ”något” som kallas mörk energi.

En möjlig förklaring kan vara att gravitationen fungerar annorlunda på väldigt stora avstånd, men det tror sig forskarna kunna motbevisa nu. När de observerade hur galaxkluster skapades så var det tydligt att någonting hindrade dem från att formas spå snabbt som de skulle ha gjort om bara gravitationen verkade så den mörka energin verkade definitivt finnas. Men det fanns ingen skillnad beroende på hur långt bort klustren var så det verkar inte bero på avståndsskillnader i gravitationen.

Istället tror forskarna att mörk energi helt enkelt är den kosmologiska konstanten. Det var Einstein som lade in den kosmologiska konstanten i relativitetsteorin när han inte fick beräkningarna att stämma på något annat sätt. Det ångrade han senare, men nu verkar det som att han hade rätt från början. Ett annat sätt att beskriva det hela på är att ingenting faktiskt väger någonting.

Nu är inte allt frid och fröjd. Rent teoretiskt borde energin vara 10^120 gånger större än vad man observerat. Så nu funderar forskarna på om det kan finnas mycket energi lagrad i dolda dimensioner. Något som skulle kunna peka på att den omstridda strängteorin skulle stämma.

Med den här upptäckten verkar det som att universum kommer att expandera i alla oändlighet och sluta som en kosmisk öken. Fast om strängteorin visar sig stämma kan vi få uppleva många överraskningar än så än är nog inte sista ordet om universums öde sagt.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.