Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Morningstar rankar klimatprestanta i 30 000 fonder

Publicerad: 4 maj 2018, 07:12

Foto: Pxhere

Morningstar, världens största utgivare av fondinformation, lanserar nu en koldioxidrating av 30 000 fonder globalt, som ska hjälpa investerarna att utvärdera en fonds exponering mot fossila bränslen samt underliggande bolags förmåga att ställa om verksamheten för att minska koldioxidutsläpp.


Ämnen i artikeln:

Koldioxid

Totalt erbjuds 70 datapunkter för koldioxidanalys på fondnivå. Av de 5 500 fonder som finns tillgängliga för distribution i Sverige kommer 690 att tilldelas ett godkänt betyg, Morningstar Low Carbon Designation. Det berättar Mats Geijer Källberg, sales director på Morningstar i Sverige, för Aktuell Hållbarhet.

Lanseringen sker i samarbete med Sustainalytics, som nyligen lanserat sin koldioxidriskrating av drygt 4.000 publikt listade företags exponering mot fossila bränslen och koldioxidrisk.
– I ett första steg aggregerar vi Sustainalytics data från bolags- till fondnivå samt lägger på vår metodik för att kunna beräkna fondbetyget. Distribution av data relaterad till koldioxid sker i dag i tjänsten Morningstar Direct till institutioner och släpps senare under våren även till banker och fonddistributörer där ett godkänt betyg illustreras med symbolen av ett grönt löv, säger Mats Geijer Källberg.

För att få ett godkänt betyg ska fonderna dels ha en Carbon Risk Score som understiger 10 samt en exponering mot fossila bränslen som understiger 7 procent (Fossil Fuel Involvement). Beräkningen görs på 12 månaders rullande fondportföljer, vilket medför att nyligen lanserade fonder ej tilldelas betyget.

Morningstar äger i dag 40 procent i Sustainalytics. Bolagen samarbetar även kring Morningstars hållbarhetsanalys av fonder.

Barbara Taltavull
Aktuell Hållbarhet

Ämnen i artikeln:

Koldioxid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.