söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Morphic: Vi har visst polisanmält dem

Publicerad: 20 maj 2009, 06:07

Var är anmälan? Morphic säger sig ha polisanmält två av företagets grundare. Men uppgifter gör gällande att någon anmälan inte finns. Morphic upprepar: Det gör det visst det.


Morphics styrelse meddelade nyligen att två av bolagets grundare och styrelsemedlemmar, Kurt Dahlberg och Peter Enå, skulle polisanmälas. Orsaken var bland annat misstankar om mygel i bokföringen för 2008.

Sedan dess har en annan bild av situationen presenterats i tidningen Veckans Affärer. De tre grundarna Dan Borgström, Peter Enå och Kurt Dahlberg, av vilka två alltså påstås vara polisanmälda, hävdar att de är utsatta för en kupp iscensatt av nuvarande styrelseordföranden Peter Ekenger. Syftet uppges vara att få igenom en nyemission och att genomföra en slakt av bolaget.

– Vi befarar det värsta. Peter Ekenger har kommit in i bolaget och manövrerar nu för att Morphic ska slaktas så att bolag som ABB så billigt som möjligt ska komma över vår vindkraftverksproduktion. Peter Ekeng er har en dubbel agenda, något vi blivit på det klara med först på senare tid, sa Peter Enå till Veckans Affärer nyligen.

Den påstådda polisanmälan ifrågasätts också. Vare sig Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, Ekobrottsroteln i Örebro län, polismyndigheten i Karlskoga eller åklagarmyndigheten i Örebro län ska ha fått in någon polisanmälan.

Situationen kring den misstänkta brottslighet som antytts är också oklar. Det var för revisionsberättelsen 2008 som revisorn inte ville ge Dahlberg och Enå ansvarsfrihet med hänvisning till oklarheter. Vad som egentligen ska ha varit brottsligt är mer oklart.

– Vad jag skriver är att jag anser att man ska låta bolaget ha möjlighet att vidare utreda de här frågorna. Det är vad jag säger, sa revisor Michael Bengtsson till Veckans Affärer på måndagen.

Uppgifterna föranledde Morphic att på tisdagen skicka ut ett pressmeddelande där man förtydligare turerna. Anmälan påstås där ha lämnats in till Ekobrottsmyndigheten i Stockholm som därefter ska ha lämnat ärendet vidare till polismyndigheten i Örebro. Styrelsebeslutet om aktieemissionen hävdas också ha ”fattats på ett korrekt sätt”.

På tisdagen lämnade Peter Enå och Kurt Dahlberg in en ansökan om stämning mot Morphic till Värmlands Tingsrätt. Grundarna vill ha nyemissionen ogiltiförklarad.

– Nyemissionen skulle kunna bli avgörande för vilken falang som får övertaget och vilken inriktning som företaget får i framtiden, säger Kurt Dahlberg till Karlskoga Tidning..

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev