Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Moskén med egna solpaneler

Publicerad: 29 november 2010, 07:57

Den turkiska byn Büyükecelis moské genererar sin egen el tack vare de nyinstallerade solpanelerna.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechSolpanelerForskningIngenjör

Tidigare i år gav det turkiska parlamentet klartecken åt byggandet av ett kärnkraftverk i staden Akköy. Om planen genomförs blir det landets första kärnkraftverk, skriver TreeHugger.

Invånarna i byn Büyükeceli beslutade sig därför för att installera solpaneler på en lokal skola, för att demonstrera att förnybar energi kan vara ett lönsamt alternativ till kärnkraft. Men då myndigheterna vägrade att ge tillstånd till projektet hittade de en ny samarbetspartner – byns moské.

Den lokala gruppen ”Solen stiger i Akköy” har installerat solpaneler på moskén, tillsammans med frivilliga från Greenpeace, som donerade systemet.

Foto: Alper Tunga Çatal, Greenpeace

– Våra ungdomar lämnade byn för de närliggande städerna Silifke, Antalya och Mersin, i tron att kärnkraftverket ska byggas. Staten vill inte investera i jordbruk eller turism här, säger byns 70-årige huvudman Kemal Budak till turkiska tidningen Hürriyet.

Solpanelerna har en kapacitet på 2,25 kilowatt, vilket är tillräckligt för att försörja hela moskén. Och om det blir el över så kommer den att överföras till det allmänna nätet. Utan ersättning, eftersom det ännu inte finns någon rättslig reglering för överföringen i Turkiet.

Byborna firade den lyckade installationen med apelsinjuice – färskpressad med hjälp av den egenproducerade elektriciteten.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.