Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Motala realtidsmäter vattenkvalitet

Publicerad: 15 september 2009, 04:59

Hur bra är vattnet egentligen? På Borensbergs ytvattenverk i Motala ska man testa att ta reda på det i realtid.


Svenska Predects teknik för realtidsmätning av vattenkvalitet ska testas i skarpt läge i Motala. Svensk Vatten Utveckling, SVU, har beviljat ett tolv månader långt test där Predects system ska användas vid Borensbergs ytvattenverk.

Med Predects utrustning kan vattenkvaliteten mätas i realtid och automatisk provtagning ske vid misstänkt mikrobiell förorening. Utrustningen ska kopplas in på inkommande råvatten samt på utgående dricksvatten. Idén är att kunna mäta variationer i råvattnet korrellerat med variationer i kvaliteten på dricksvattnet. Målet för Motala kommun är att kunna utvärdera möjligheten till att minimera användningen av klor vid desinfektion

– Vi fokuserar på att upptäcka relevanta mikroskopiska föroreningar som vi korrelerar till samma storlek som bakterie och parasiter såsom Cryptosporidium och Giardia. Genom vårt forskningssamarbete med Institutionen för Mikrobiologi och bioteknik vid KTH, kommer vi även att analysera förekomsten av virus i samband med upptäckt av förorening. Virus behöver nämligen en värdpartikel, t.ex. en bakterie, för att kunna transportera sig, säger , Predect tekniske och vetenskaplige chef Sudhir Chowdhury i en kommentar.

Mätningen sker med en lasersensor som mäter storleken på partiklar i vatten. Om bakterier och parasiter mellan 1 och 20 mikrometer återfinns i vattnet tas ett vattenprov.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.