Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mötet räddade FN men inte klimatet

Publicerad: 13 december 2010, 14:04

Det finns ingen tydlig vinnare efter klimatmötet i Cancun. Förutom värdlandet Mexico som får mycket beröm för att ha hindrat processen från en total kollaps. Nu skjuts de tuffa frågorna upp till nästa klimatmöte i Sydafrika.


Ämnen i artikeln:

CancunEuFn

Det nya klimatavtalet från Cancun gjorde inga större framsteg för att minska utsläppen. Däremot flyttade man fram positionerna  för bildandet av en klimatfond och skyddet av tropisk regnskog. Några menar att man vunnit värdefull tid medan andra säger att man bara förlänger lidandet.

Långt in på lördagen såg det inte ut
att bli något avtal eftersom en radikal grupp med Bolivia i spetsen inte ville gå med på ett sådant. Till slut valde värdlandet Mexico att köra över Bolivia med förklaringen att regeln om att alla ska vara överens inte betyder att ett land kan stoppa hela processen.

Den mexikanska ut
rikesministern Patricia Espinosa får äran för att samtalen inte bröt samman helt och hållet. Värdlandet som hållit nere förväntningarna på resultat under hela mötet levererade till slut en avtalstext som alla länder – utom Bolivia – kunde enas runt.

”Det var det bästa vi kunde få i det här läget” sade den mexikanska utrikesministern Patricia Espinosa

Miljöminister Andreas Carlgren som lett en av mötets arbetsgrupper konstaterade på lördagen att man undvikit en totalt sammanbrott i förhandlingarna och att FN återupprättat i alla fall en del av förtroendet för processen.

– FN-skutan som fick svår slagsida i Köpenhamn kom på rätt köl igen i Cancún. Fortfarande är åtgärderna för att rädda jordens klimat otillräckliga, men FN har tagit ett steg för att återupprätta förtroende. Vi undvek att det multilaterala klimatsamarbetet kapsejsade, sade miljöminister Andreas Carlgren.

Enligt honom innebär uppgörelsen att världens länder bekräftar sina Köpenhamnslöften om minskade utsläpp inom FN-systemet. Tidigare var det inte så. I och med att samtalen fortfarande lever hålls dörren i alla fall på glänt till en bred och rättsligt bindande överenskommelse, menar Andreas Carlgren

Men den mest centrala frågan om utsläppsminskningar har inte kommit närmare en lösning. Parterna står minst lika långt från varandra som före mötet, i själva verket längre ifrån varandra, med tanke på att Japan och Ryssland öppet deklarerat att de inte tänker förlänga Kyotoavtalet efter 2012.

Kompromissen i Cancun
innebär att länderna får fortsätta förhandla längs två spår – ett nytt avtal för alla länder och en eventuell förlängning av det befintliga  Kyotoprotokollet. Detta kommer att diskuteras vid nästa möte som hålls i Durban i Sydafrika år 2012.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

CancunEuFn

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.