Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Motig helg för Nordkalk

Publicerad: 3 september 2012, 07:33

Helgen innehöll en rad motgångar för Nordkalk och deras klakbrottsplaner på Gotland.


Helgen var full av motgångar för Nordkalks brottsplaner i Ojnareskogen på Gotland. Först meddelade Nordkalks entreprenör Mellanskog som sköter skogsavverkningen av området att man bestämmer sig för att avvakta med avverkningen tills högsta domstolen ger ett utslag. Beslutet fattades av Mellanskog själva och gick i strid med Nordkalks önskemål. Mellanskog fattade beslutet efter påtryckningar från medlemmarna – främst gotländska skogsägare som är motståndare till kalkbrottet.
– Vi har meddelat Nordkalk och polisen att vi avbryter arbetet i avvaktan på HD:s besked. Vi vill med detta agerande undvika en långvarig splittring och bitterhet skapas i en bygd där vi har många medlemmar, säger Mellanskogs vd Sture Karlsson.

Den andra motgången för Nordkalk kom på söndagen beskedet att Länsstyrelsen stoppar avverkningen. Detta efter man upptäckt att omfattningen av den planerade avverkningen i Ojnareskogen har en mycket större areal än vad som tidigare framkommit i underlaget till Mark- och miljööverdomstolen. Enlgit landshövding Cecilia Schelin-Seidegård är avverkningen stoppabd fram till dess man fått en förklaring till varför Nordkalk ökat sina anspråk från de 7 hektar som gällde i den senaste domen till 60 hektar.
– Avverkningen är stoppad till dess att vi fått en förklaring till varför man ökat hektaren till 60 och vad man tänkt göra på de här 60 hektaren., när man tänker sig att börja brytningen och också vad gäller kvävebalansen i naturen, säger hon till P4 Gotlandsnytt.

Slutligen fick Nordkalk finna sig i att polisen på måndagen meddelade att man lämnar området. Sedan skogsmaskinerna tagits bort av Mellanskog så bedömer polisen att de inte längre behövs i området.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News