Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Motormässan i Genève : Mossdäcket som renar luft

Publicerad: 9 mars 2018, 08:35

I konceptdäcket ska invändigt växande mossa producera ren luft genom fotosyntes.

Foto: Goodyear

I veckan startade den årliga motormässan Geneva International Motor Show i Schweiz. En av innovationerna som presenterades på inledningsdagen och som fick många att höja på ögonbrynen var det nya konceptdäcket som använder levande mossa för att rena luft.


Tanken med det nya däcket, som går under namnet Oxygene, är att levande mossa som växer på insidan av däcket ska absorbera fukt och vatten från vägbanan. Fukten och vattnet når mossan genom en snillrik öppen struktur som släpper igenom och cirkulerar vätskan. Mossan ska sedan i sin tur fungera som en kolsänka och låta fotosyntesen släppa ut rent syre i atmosfären.
”Fler än två tredjedelar av världens befolkning väntas leva i städer år 2050. Kraven på transporter i urbana miljöer kommer att växa avsevärt. Smartare, och grönare infrastruktur och transporter är avgörande för att möta de största utmaningarna inom urban mobilitet”, säger Goodyears EMEA-chef Chris Delaney i en kommentar.

Exakt hur mycket renad luft däcket skulle kunna leverera finns det inga siffror på. Faktum är att Goodyear inte ens presenterar någon plan för när ett Oxygene-däck skulle kunna finnas på marknaden.
”Precis som tidigare konceptdesigner som Goodyear presenterat i Geneve är tanken med däcket Oxygene att utmana vårt tänkande och driva på diskussionen om smart, säker och hållbar mobilitet”, säger Chris Delaney.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.