Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Motorvägsbygge fallgrop för seglivad borgmästare

Publicerad: 15 september 2010, 10:41

Han överlevde Gorbatjov, Jeltsin och tio år med Putin. Nu ser borgmästare Lushkovs politiska liv ut att få ett abrupt slut. Orsaken – ett motorvägsbygge genom Moskvabornas bästa svampskog.


En gräsrotsrörelse som protesterar mot ett motorvägsbygge utanför Moskva har fått stort politiskt stöd – en ovanlig händelse i det politiskt hårt styrda jättelandet. Bland annat har President Medvedev gått in och tillfälligt stoppat bygget.

Striden om den cirka 1000 hektar stora grönområdet nordväst om staden har dragit ut på tiden och ser nu att dra med sig Moskvas legendariske borgmästare i fallet. Jurij Lushkov är en av projektets största tillskyndare och kallar motståndarna för bakåtsträvare.

I en artikel i början av september kritiserade Lushkov president Medvedevs ståndpunkt och menar att striden om skogen i Chimki blir ett viktigt " test " för moderniseringen av landet, rapporterar tidningen Kommersant.

Resultatet lät inte vänta på sig. Snart började de Kremltrogna TV-kanalerna att bombardera den 73-årige borgmästaren med anklagelser om korruption och nepotism och att han är orsaken till stadens omfattande trafikproblem.

Jurij Luskov ställning i partiet har undergrävts under en längre tid. Han kritiserades bland annat hårt för att ta semester under de svåra skogsbränderna i augusti. Nu uppmanar flera politiska ledare honom att lämna sin post. Själv säger han att han inte tänker avgå och hotar med att stämma tv-kanalerna.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.